INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Balázs Péter: Az előfeltételek sem adottak az IMF-tárgyalásokhoz

Infostart / InfoRádió
Meglepőnek és szokatlannak nevezte az InfoRádió Aréna című műsorában Balázs Péter azt, hogy az IMF és az EU váratlanul megszakította a tárgyalásokat a kormánnyal. A volt uniós biztos szerint nem a jegybank és a PSZÁF összevonásával van a gond, hanem annak módjával.

Meglepő és szokatlan esemény, ami ma történt. Akkor szoktak felállni az asztaltól, ha nem lehet tovább mozdulni - reagált az InfoRádió Aréna című műsorában Balázs Péter arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió tárgyalódelegációja váratlanul péntek reggel elutazott Budapestről, megszakítva ezzel a kormánnyal a tárgyalásokat.

Azért ültek le, hogy a januárban megindítandó tárgyalások előfeltételeit tisztázzák, csakhogy jelenleg az előfeltételek előfeltételei sincsenek meg, ezért is szakadtak meg a tárgyalások - véli a volt uniós biztos.

Nem az ellenség tört be az ajtón, hanem két olyan szervezet tárgyal velünk, amelyek adni szeretnének bizonyos feltételek mellett, és mint már korábban egy nehéz helyzetben segítsenek. Ez nem konfliktushelyzet, hanem kooperatív tárgyalás - mondta.

Az IMF és az EU delegációja a készülő jegybanktörvény miatt szakította meg a tárgyalásokat  - ezt megerősítette Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője is. A volt külügyminiszter szerint a jegybank egy szentség, "nem nagyon szokták kikezdeni".

Nem az MNB és a PSZÁFesetleges összevonásával van a gond, hanem annak a módjával. Ezt végig kellene tárgyalnia a kormánynak a jegybankkal és az Európai Központi Bankkal, hatástanulmányokat kéne készítenie, és csak ezek után lehetne bevezetni egy új rendszert a nagyobb pénzügyi biztonság céljából - most nem ez történt.

A piacgazdaság lényeges pillére a jegybank. Az uniós alapszerződés is megfogalmazza, hogy a jegybank önállóságát meg kell őrizni, különben az ország hitelessége és gazdaságpolitikája forog kockán - emelte Balázs Péter.

Az Aréna teljes adását meghallgathatja, ha ide kattint.

A címlapról ajánljuk