eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismerje meg az egészségügyi salátatörvény részleteit

Megjelent az egészségügyi salátatörvény, amely érinti az egészségügy strukturális átalakítását, a transzplantáció kérdését, a pénzbeli ellátásokat, növeli az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítja a praxisjogot, a gyógyszerellátást, illetve intézkedik az úgynevezett "dizájner drogok" visszaszorításáról is. A jogszabály jelentősebb elemeit foglaltuk össze.

Az "egészségügyi salátatörvényként" ismert jogszabály módosításai érintik az egészségügy strukturális átalakítását, a transzplantáció kérdését, a pénzbeli ellátásokat, növelik az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítják a praxisjogot, a gyógyszerellátást, illetve a törvény intézkedik az úgynevezett "dizájner drogok" visszaszorításáról is.

2012. január 1-jétől állami kötelezettség lesz az egészségügyi szakellátás, 2012. május 1-jei határidővel pedig a korábbi súlyponti szisztéma helyett létrejön az egészségügyi térségekre épülő rendszer. Átalakul a beutalási rend is: a törvény a betegek számára biztosítja a térségen belüli szolgáltató-választás lehetőségét.

Megújul a praxisjog intézménye. Erősödik az önkormányzat és a háziorvos közti partnerség, illetve, mivel a tárca újra vonzóvá kívánja tenni a háziorvosi pályát, a rendszerbe belépőknek a praxiskezelő létrehozásával nyújt segítséget.

Folytatódik a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása. Olyan ösztönzők és szolgáltatások épülnek a rendszerbe, amelyek segítik, hogy a lakosság olcsóbban jusson gyógyszerhez és javuljon a gyógyszerbiztonság. Ösztönzik a legkedvezőbb áru generikus gyógyszerek kiadását, és már 2012-ben elkezdik bevezetni az e-receptet, amely a betegnek, az orvosnak, a gyógyszerésznek és az egészségbiztosítónak is jelentős adminisztrációs tehercsökkenést jelent.

Az úgynevezett "dizájner drogok" visszaszorítása érdekében 9 új anyaggal bővül a pszichoaktív anyagok listája. Gyorsabb lesz a veszélyes szerek nyomon követése és a visszaélések szankcionálása.

Változik a transzplantációs tevékenység is. Egy előzetes nemzetközi együttműködési megállapodás következtében a betegek gyorsabban jutnak megfelelő szervhez, hiszen a 10 milliós lélekszámú lakosság helyett 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort számukra.

Korszerűbbé válik a járványügyi szabályozás. A rendszer képessé teszi az ÁNTSZ-t és más kormányzati szerveket arra, hogy az ország az uniós kötelezettségeinknek ezen a téren is eleget tudjon tenni, illetve részt vegyen a nemzetközi hálózati munkában.

És végül - de nem utolsó sorban - a "salátatörvény" rendelkezik arról is, hogy a jövőben a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is jogosult lesz terhességi-gyermekágyi segélyre, amennyiben az anya halála, vagy egyéb ok miatt gyermekét nem tudja gondozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×