INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Európai sztrádakörkép: hol mennyibe kerül a tíznapos matrica?

Infostart / InfoRádió
Január elsejétől megszűnik a négynapos autópálya matrica, emellett a 10 napos jogosultság díját is emelik. A fejlesztési minisztérium elsősorban az osztrák rendszert vette figyelembe a döntéskor.

A négynapos autópálya matrica eltörlésével a külföldi autósoknak mostantól ugyanannyival kell hozzájárulniuk a magyar úthálózat fenntartásához, mint amennyivel a külföldre utazó magyaroknak kell az ottani, 10 napos matrica megvásárlásával - mondta az InfoRádiónak Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki hozzátette: ez volt az egyik legfontosabb érv a négynapos matrica megszüntetésekor.

A tárca indoklása szerint a külföldi modelleket, elsősorban az osztrák rendszert vették figyelembe a négynapos autópálya matrica eltörlésekor. Magyarországon a 10 napig érvényes heti matricáért 2975 forintot kell majd fizetni.

Ausztriában a 10 napos matrica nagyjából 2370 forintnak megfelelő euróba kerül. Északi szomszédunknál drágább az autópálya-használat, a hétnapos szlovák matrica 2400 forintba kerül. Ha Csehországba utazunk, körülbelül 3450 forintot kell kifizetni a 10 napos sztrádahasználatért. A szlovén matricás rendszerben 4800 forint az egyhetes díj.

Romániában a teljes úthálózaton kötelező a matrica. Az egyhetes díj körülbelül 900 forint. Horvátországban, Lengyelországban és Franciaországban kapus rendszer működik, így nem időtartamra, hanem kilométerre kell díjat fizetni. Hasonló a helyzet Olaszországban, Spanyolországban és Szerbiában is.

Svájcban csak éves matricát lehet vásárolni, ez körülbelül 10 ezer forintba kerül. Németországban ingyenes az autópálya használata.A címlapról ajánljuk