eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Európai sztrádakörkép: hol mennyibe kerül a tíznapos matrica?

Január elsejétől megszűnik a négynapos autópálya matrica, emellett a 10 napos jogosultság díját is emelik. A fejlesztési minisztérium elsősorban az osztrák rendszert vette figyelembe a döntéskor.

A négynapos autópálya matrica eltörlésével a külföldi autósoknak mostantól ugyanannyival kell hozzájárulniuk a magyar úthálózat fenntartásához, mint amennyivel a külföldre utazó magyaroknak kell az ottani, 10 napos matrica megvásárlásával - mondta az InfoRádiónak Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki hozzátette: ez volt az egyik legfontosabb érv a négynapos matrica megszüntetésekor.

A tárca indoklása szerint a külföldi modelleket, elsősorban az osztrák rendszert vették figyelembe a négynapos autópálya matrica eltörlésekor. Magyarországon a 10 napig érvényes heti matricáért 2975 forintot kell majd fizetni.

Ausztriában a 10 napos matrica nagyjából 2370 forintnak megfelelő euróba kerül. Északi szomszédunknál drágább az autópálya-használat, a hétnapos szlovák matrica 2400 forintba kerül. Ha Csehországba utazunk, körülbelül 3450 forintot kell kifizetni a 10 napos sztrádahasználatért. A szlovén matricás rendszerben 4800 forint az egyhetes díj.

Romániában a teljes úthálózaton kötelező a matrica. Az egyhetes díj körülbelül 900 forint. Horvátországban, Lengyelországban és Franciaországban kapus rendszer működik, így nem időtartamra, hanem kilométerre kell díjat fizetni. Hasonló a helyzet Olaszországban, Spanyolországban és Szerbiában is.

Svájcban csak éves matricát lehet vásárolni, ez körülbelül 10 ezer forintba kerül. Németországban ingyenes az autópálya használata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×