eur:
388.68
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Változások a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium belső szervezeti működésében

Fellegi Tamás miniszter a gazdasági válság hatásainak hatékony kezelését célzó kormányzati átszervezésekkel párhuzamosan 2011. szeptember 12-től átalakítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) - közölte a tárca. A minisztérium belső működése egyszerűsödik, miközben hatás- és feladatköre változatlan marad. A jövőben a korábbi hat helyett négy szakmai-politikai államtitkárság, a tizenegy helyettes államtitkárság helyett tizenkét helyettes államtitkárság dolgozik.

Az új kihívások következtében és a megváltozott világgazdasági környezetben a tárca hatékonyságának növelése és az ágazati stratégiák sikeres végrehajtása érdekében időszerűvé vált a minisztérium belső szervezetének és működésének átalakítása. Az új felépítés a bürokráciacsökkentés és olcsóbb állam szempontjait szem előtt tartva a korábbinál egyszerűbb és átláthatóbb - írta közleményében az NFM.

Az eddigi hat helyett négy szakmai-politikai államtitkárságra tagolódik a tárca: a vagyonpolitikáért, a fejlesztéspolitikai koordinációért, az energetikáért és klímapolitikáért, illetve az infrastruktúráért felelős államtitkárságokra.

Az egységes állami vagyongazdálkodás érdekében a kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság, feladatait és struktúráját megőrizve, a vagyonpolitikáért felelős államtitkárság részeként működik tovább. Az összevont államtitkárságot a jövőben Hegmanné Nemes Sára államtitkár irányítja. A kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság Hegmanné Nemes Sára irányítása mellett sikeresen elvégezte a létrehozásakor kijelölt feladatát: lezárult a PPP szerződések tételes átvizsgálása, megindult a kedvezőtlen konstrukciójú PPP-szerződések újratárgyalása és felszámolása. Halasi Tibor, eddigi vagyonpolitikáért felelős államtitkár a miniszterelnök tanácsadójaként folytatja munkáját a Miniszterelnökségen, megtartva az MNV Zrt. Igazgatósági elnöki tisztségét, és elfoglalva az MFB Zrt. Felügyelő Bizottsági elnöki pozícióját.

Az eddigi két helyettes államtitkárság mellett egy újabbal bővül a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság. A monitoring és információs ügyekért felelős helyettes államtitkárság élére Fellegi Tamás miniszter kezdeményezésére Földi Enikőt nevezi ki a miniszterelnök. Az egységes és koncentrált fejlesztéspolitikai koncepció jegyében a fejlesztési miniszter által újonnan felállított tudásalapú gazdaságfejlesztéséért felelős helyettes államtitkárság is a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság alatt működik. Az új helyettes államtitkárság az információs társadalom fejlesztéséért, a tudás- és innováció alapú fejlesztések összességéért felel az infokommunikáció területén, és ellátja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felügyeletét. Az államtitkársághoz csoportosulnak át a zöldgazdasággal kapcsolatos feladatok is az energetikai területről. A minisztérium a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra készülve, az Európa 2020 stratégiával összhangban tehát egységben kezeli a gazdaságfejlesztési, zöldgazdasági és infokommunikációs területeket. A helyettes államtitkár személyéről később születik döntés.

Az infokommunikációért felelős államtitkárság megszűnik, távozik a tárcától Nyitrai Zsolt államtitkár. A kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkárság - változatlanul Vályi-Nagy Vilmos irányítása mellett - közvetlen miniszteri felügyelet alá kerül.

Az eddigi zöldgazdasági és klímaügyi helyettes államtitkárság átalakul, és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárságként folytatja tevékenységét a klíma- és energiaügyért felelős államtitkárságon belül.

A közigazgatási államtitkárságon önálló jogi és koordinációért felelős helyettes államtitkárság alakul Pálffy Ilona Éva vezetésével. A jogi végzettségű szakember 2011. augusztus végéig az Alkotmánybíróság főtitkáraként tevékenykedett. Korábban az Országgyűlési Biztosok Hivatalának hivatalvezetőjeként, és az Igazságügyi Minisztérium közjogi helyettes államtitkáraként dolgozott - zárul az NFM közleménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×