eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Matolcsy: Egyenrangúak vagyunk az Európai Unióval

"Egyenrangúak vagyunk az Európai Unióval" - ez a soros magyar elnökség legfontosabb tanulsága Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint.

Egy éve, amikor elkezdődött a felkészülés a soros elnökségre, Magyarországot az akkor már válságban lévő Görögországgal egy szinten kezelték - mondta a Nézőpont Intézet és az Európai Bizottság magyarországi képviseletének közös rendezvényén Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter elismerte: sok vitája volt a magyar félév előtt az uniós képviselőkkel azért, mert az Orbán-kormány jelezte: nem megszorításokkal, hanem egy új gazdaságpolitikával kívánja kezelni a válságot. "Brüsszel kétségbe vonta ezt a gazdaságpolitikát. Az első eredmények azért mintha már jönnének is" - fogalmazott.

Matolcsy György szerint mostanra Magyarország visszaküzdötte magát az uniós középmezőnybe, Csehország, Svédország és az Egyesült Királyság szintjére. Megjegyezte: ezek azok az országok, amelyek Magyarországhoz hasonlóan nem csatlakoztak az euró plusz paktumhoz.

Ezzel kapcsolatban Matolcsy György elmondta: a paktumnak egyetlen pontjával, az adóharmonizációval nem értenek egyet, ezért nem csatlakoztak hozzá. Az adózást ugyanis eszköznek tartják a versenyképesség eléréséhez - közölte. "A magyar 16 százalékos adó siker lesz" - jelentette ki.

A tárcavezető szerint fontos a gazdasági koordináció és az európai szemeszter elindítása, de szerinte ezt az euró bevezetésekor kellett volna megteremteni, mert, mint fogalmazott, tíz éves a késés.

Kijelentette azt is, hogy véleménye szerint Görögországot nem lett volna szabad felvenni az eurózónába.

Matolcsy György kifejtette: a gazdasági- és pénzügyminiszterek tanácsában nem érződtek politikai ellentétek sem az alkotmányról, sem a médiatörvényről.

Kérdésre válaszolva elmondta: a kínai befektetésekkel kapcsolatban csak jó dolgokat lát, kockázatot nem.

Matolcsy György úgy fogalmazott: azt tanulta a magyar félév alatt, hogy a magyarok legalább annyit tudnak, mint más országok vagy az unió képviselői. A kulisszatitkokról pedig - ami a rendezvény címe volt - elárulta: a nemrég IMF-vezérré kinevezett Christine Lagarde korábbi francia pénzügyminisztertől jó tanácsot kapott, hogyan zárja le Magyarország a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal. Magyarországnak ugyanis már nincs szüksége a szervezet segítségére - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×