eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A büdzsé módosításáról is vitáznak a képviselők - hírösszefoglaló

Az idei költségvetés módosításáról szóló javaslatról is vitázik hétfőn az Országgyűlés. Azonnali intézkedéseket vár a pályakezdő orvosok helyzetének rendezésére a rezidens szövetség elnöke. Nem vesz részt a líbiai háború befejezését célzó tárgyalásokon Moammer Kadhafi. A nap legfontosabb hírei június 26-án.

A többi között az idei költségvetés módosításáról szóló javaslatról vitázik hétfőn kezdődő három napos ülésén az Országgyűlés. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az idei évre tervezett bevételek elmaradása miatt kezdeményezi a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegek, mintegy 182 milliárd forint elvonását. A parlament emellett dönthet az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításairól, amelyek elfogadásával soron kívüli ellátásban részesülhetnek a táppénzen lévők, valamint szigorodhatnak a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok. A kormányzati javaslat rendezheti az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait is.

Hosszú távú stratégiának tartja országa számára az euró vásárlását a kínai állami vagyonalap elnöke. Laurence Lau úgy vélte, hogy hamarosan megoldódik a görög államadósság-válság. Budapesten szombaton a kínai miniszterelnök is azt mondta, hogy bízik Európa képességében a válság megoldására. Ven Csia-pao hozzátette: országa befektetőként hosszú távon is jelen kíván maradni az európai adósságpiacon, ezért a kínai állam következetesen támogatja Európát és az eurót.

Megoldást, egyfajta B-tervet sürget az unió gazdasági helyzetének rendezéséért Soros György. A magyar származású amerikai üzletember egy bécsi rendezvényen úgy vélte: az Európai Unió továbbra is a gazdasági összeomlás szélén van, Brüsszelnek pedig nincs semmilyen alternatív elképzelése arra, ha esetleg valamelyik uniós ország kiválik az euróövezetből.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a kormánynak azonnal cselekednie kell, ha itthon akarja tartani az orvosi egyetemeken idén végzett fiatalokat. Papp Magor közölte: az államvizsgázók alig 59 százaléka kezdi meg a szakorvosképzést Magyarországon, a végzősök negyede pedig biztosan nem itt képzeli el a jövőjét. Papp Magor szerint legtöbben a fizetésekkel, valamint a munkakörülményekkel indokolták döntésüket. A szövetség elnöke hangsúlyozta: a tavalyi évhez hasonlóan az idén is 74 százalék azoknak az aránya, akik külföldi munkavállalást terveznek.

Az LMP szerint erősíti a politikai befolyást az előadóművészeti törvény módosítása és ez károkat okozhat a kulturális életben. A változás fontos eleme, hogy a jelenlegi 6 helyett 3 nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolnák az előadóművészeti szervezeteket. Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat.

Újabb 12 vidéki rádiós frekvencia pályázati eljárását indította el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A Médiatanács közlése szerint a korábbi 15 kiírással együtt már 27 tender kezdődött el. A tájékoztatás alapján a legutóbb kiírt 3 budapesti frekvenciához hasonlóan ebben a 12 esetben is kereskedelmi rádióként lehet továbbhasznosítani az elnyert jogosultságot. A Médiatanács az eddig lejárt összesen 59 frekvencia mintegy felénél indította el a pályáztatási eljárást.

Az Afrikai Unió kérésére nem vesz részt a líbiai háború befejezését célzó tárgyalásokon Moammer Kadhafi. Ezt a szervezet eseti bizottságának részvevői közölték pretoriai tanácskozásuk után. A szövetség már kidolgozott egy útitervet a konfliktus megoldására, és ezt Moammer Kadhafi líbiai vezető el is fogadta, de a felkelők nem. A tervben tűzszünetről és egy átmeneti időszakról van szó, amelynek végén demokratikus választásokat tartanának.

A fenyegetések ellenére kész az indulásra a Gázába tartó segélyflottilla. A jövő héten 22 ország aktivistái 10 hajóval visznek humanitárius segélyt a térségbe. A másfél millió palesztin lakta, 362 négyzetkilométeres Gázai övezet ellen Izrael 2007-ben rendelt el megerősített blokádot, amikor a Hamász iszlamista szervezet átvette az ellenőrzést a terület felett. Izrael bejelentette, hogy évekre kitiltja az országból a nemzetközi sajtó képviselőit, ha felszállnak a flottilla hajóira.

A brazil José Graziano Da Silvát választották az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete új főigazgatójának. A posztra 6 jelölt pályázott. A tisztségviselőt a 191 tagország képviselője titkos szavazással választotta meg 3 évre. A szervezetet 1994 óta a szenegáli Jacques Diouf vezette. A FAO július 2-ig tartja kétévente esedékes konferenciáját római székházában. Magyarországot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter képviseli az értekezleten.

Romániában őrizetbe vették az erdélyi Gyergyófalu polgármesterének gyilkosát. A 31 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy április 22-én 3 puskalövéssel végzett a többségében magyarok lakta Hargita megyében lévő község 42 éves polgármesterével. A férfi beismerte tettét és megmutatta, hogy hova rejtette el a fegyvert.

Hat francia hegymászó holttestére találtak rá vasárnap reggel az Alpok délkelet-franciaországi részén. Az alpinisták az eddigi vizsgálatok szerint nem lavina áldozatai lettek, hanem lezuhantak előző nap, vagyis szombaton. A baleset okainak tisztázására vizsgálat indult. A helyi hatóságok szerint egy 16 éves fiú, két férfi, illetve három nő vesztette életét. A hat holttestet egy brit alpinista találta meg mintegy 3000 méteres magasságban

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×