eur:
385.59
usd:
355.12
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Chikán Attila: Az ország gazdaságpolitikai tévúton van

Magyarországnak be kell épülnie a globális gazdaságba - mondta Chikán Attila közgazdászprofesszor egy budapesti vállalatvezetői fórumon. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere arról is beszélt, hogy Magyarország versenyképességének javításához átfogó gazdasági stratégiára van szükség, ehhez pedig a politikusoknak és a közgazdászoknak kompromisszumra kell jutniuk.

Chikán Attila közgazdász szerint Magyarország versenyképességének javításához szükség van exportorientált növekedésre, tőkevonzó képességre, külgazdasági stratégiára és jó viszonyra a nemzetközi intézményekkel

Magyarország egy kis nyitott gazdaság, tehát bele kell épülnünk a globális gazdaságba. Az, hogy a magyar gazdaságot a belföldi kereslet élénkítésével húzzuk ki a csávából, olyan, mint amikor Münchhausen báró saját hajánál fogva akarta kihúzni magát a pocsolyából - fogalmazott a professzor.

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint a versenyképesség javítása rengeteg dilemmát hoz majd magával.

Hogyan lehet azt a bűvésztrükköt megcsinálni, hogy megszorítások nélkül, adócsökkentésekkel megtartjuk a 3 százalékos költségvetési hiányt? A költségvetési egyensúlyon az segít, hogy ha tényleg sikerül az adóalapot szélesíteni és elérni azt, hogy a büdzsé bevételei növekedjenek - hangsúlyozta a közgazdász.

Hozzátette: fontos lenne az innováció nagyobb támogatása, a kkv-k szerepének növelése és az uniós pályázati lehetőségek széleskörű kiaknázása. Biztatta ugyanakkor a kormányt és az üzleti élet vezetőit a kínai kapcsolatok ápolására is.

Rengeteget hazudunk magunknak


Magyarország az elmúlt tíz évben rontott a versenyképességén - közölte a Világgazdasági Fórum adataira hivatkozva Chikán Attila. Szerinte a leszakadás okai között van a korrupció, a költségvetési túlköltés, a társadalom zártsága, a világgazdasági válság és az, hogy az ország gazdaságpolitikai tévúton van.

A rendszerváltás utáni időszak jellemzője, hogy a politikai racionalitás felülírta a gazdaságit, a rövid távú politikai érdekek pedig mindig erősebbnek bizonyultak a hosszabb távú gazdasági szempontoknál. Ennek az lett az eredménye, hogy nem tudtunk és nem akartunk belekezdeni azokba a hosszabb távú gazdasági reformokba, amelyeknek tartós hatásuk lehetett volna - fogalmazott a professzor, aki hozzátette: az is a gazdasági tévútra vezetett minket, hogy "rengeteget hazudunk magunknak, nem nézünk szembe a tényekkel".

Chikán Attila úgy vélte: Magyarország versenyképességének fokozásához szükség lenne egy átfogó gazdasági stratégiára, ehhez pedig a politikusoknak és a közgazdászoknak össze kell fogniuk, és kompromisszumot kell kötniük.

Nekünk, közgazdászoknak meg kell fontolnunk, hogy a politikusok szempontjai mások, de legitimek, a politikusoknak pedig rá kellene jönniük, hogy a közgazdászok nem csak azt elemzik, a politikusok világmegváltó terveit miért nem lehet megvalósítani, hanem arra, hogy a politikai szándékokat keretbe szorító racionalitásokat közvetítsék - hangsúlyozta a közgazdászprofesszor.

Hozzáfűzte: a kompromisszumhoz szükség lenne a rövid és a hosszú távú tervek összehangolása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×