eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jövő januártól működnek a megyei kormányhivatalok

Várhatóan 2011. január 1-jétől megkezdhetik munkájukat a megyei kormányhivatalok, amelyek a helyi hatóságok összevonásából alakulnak majd meg. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban már dolgoznak az erről szóló jogszabály koncepcióján.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke még május közepén jelentette be: megyei kormányhivatalokat hoz létre az új kabinet. ezek gerincét a szeptember elsejétől ismét létrejövő közigazgatási hivatalok adják majd. A hírügynökség úgy tudja: még mérlegelik, hogy ki álljon a megyei kormányhivatal intézményének élén, de valószínűleg politikus tölti majd be ezt a posztot, ő lesz az állam megyei vezetője.

Azt már Orbán Viktor is elmondta, hogy az adóhatóságot és a rendőrséget nem szervezik a megyei kormányhivatal alá. Az MTI értesülése szerint lesz még néhány kivétel: olyan szervek, amelyek valamilyen speciális feladatot látnak el.

Azonban ahogyan arról az Index júniusban beszámolt, harminc, a kormány alá tartozó - jelenleg különböző minisztériumok fennhatósága alatt működő - szervezetet összevonnának egyetlen óriási, közvetlenül a közigazgatási minisztérium irányítása alatt működő szervezetbe.

Ezek közé tartoznak például a földhivatalok, a mezőgazdasági szakigazgatóságok, a közigazgatási hivatalok, valamint a tisztiorvosi szolgálatok is.

Kormányzati források úgy tájékoztattak, hogy a következő hónapokban a közigazgatási tárca fő feladata lesz a kormányhivatalok felállításának előkészítése.

A kiemelt feladatok közé tartozik az alkotmányozás is, amely a közigazgatási minisztériumot most annyiban érinti, hogy az erre kijelölt apparátus végignézi, milyen problémák merülnek fel a jelenlegi alaptörvénnyel kapcsolatban, vagyis egyfajta hibajegyzék készül. Az alkotmányozás igazi súlypontja azonban nem a tárca, hanem a parlament.

A közigazgatási reformmal kapcsolatban úgy tudni, még legalább fél év, amíg hozzákezdenek. Ennek első lépéseként ősszel egy szakértői csoport lát majd hozzá a koncepció kidolgozásához.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×