eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán Viktor: Erős forintban gondolkodik az új kormány

A devizahitelek forintra váltását tanácsolja a kijelölt miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a kormánynak nincs ráhatása az euró árfolyamára, ezért a kormány a gazdaságpolitikájában a forintra fog koncentrálni. A politikus mindezt azon a tájékoztatón közölte, amelyen a Fidesz és a KDNP szerződést kötött a két párt szövetségéről.

A kijelölt miniszterelnök szerint az előző kormány és a jegybank felelőssége, hogy másfél millió magyar devizahiteles bajba került az elmúlt években.

Orbán Viktor azt mondta, a leköszönő kabinet és a Magyar Nemzeti Bank régóta ösztönzi a lakosságot, hogy olcsóbb devizahitelben adósodjon el. A leendő kormányfő szemléletváltást ígért, és azt mondta, nem akar kettős pénzrendszert.

Az euró árfolyama tőlünk teljesen független körülmények között változhat. Akik ilyen pénzben adósodtak el, azok kiszolgáltatottak, és a legnagyobb jószándékkal sem tudunk segíteni rajtuk.

Akik tehát védettebben akarnak élni, és a gazdasági tevékenységüket is védettebben akarják folytatni,azok jó, ha a forintot választják, mert a forint ügyében a magyar gazdaságpolitikának maradtak még eszközei - hangsúlyozta a leendő kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta: a magyar kormány a gazdaságpolitikáját a forintra építi, és amíg Magyarország nem veszi át az eurót, addig egy erős nemzeti valuta fenntartása lesz az ország érdeke.

A tájékoztatón a Fidesz elnöke bejelentette, hogy pártja és a KDNP szerződésben erősíti meg az eddigi szövetségét.

ez a kormány nem koalíciós kormány lesz. Azért nem, mert a kormányban képviseletet adó két erő, a KDNP és a Fidesz már a választások előtt egy pártszövetséget hozott létre. Ennek a munkájára kértük az emberek támogatását. Ezt meg is kaptuk, ezért ez egy egynemű kormány és egy pártszövetség lesz - fejtette ki a Fidesz elnöke.

A következő évek politikája, a kormányprogram, és az elkövetkező egy évben várható házreform a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozaton alapul majd - közölte a kijelölt miniszterelnök.

Hozzátette: Ez adja majd a két párt együttműködésének kereteit. A Fidesz elsősorban a családpolitika kialakításában számít majd a KDNP-re, de szinte minden minisztériumnál lesz majd kereszténydemokrata politikus.

A KDNP elnöke azt mondta, a párt a szövetség szellemi forrásvidéke szeretne lenni. Semjén Zsolt szerint ugyanilyen együttműködés várható a Fidesszel a soron következő választásokon is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×