eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A pszichiátertől a csónaképítőig: mihez értenek az országgyűlési képviselők?

Ha elromlik a villany, kilyukadt a csónak, vagy nem indul az autó, akkor sincs gond, mert a május 14-én megalakult Országgyűlésben akadnak olyanok, akik orvosolni tudják ezeket a problémákat, sőt végzettségük alapján néhányan teniszezni, focizni és súlyt emelni is megtaníthatják képviselőtársaikat. Néhány képviselő figyelemreméltó képzettséggel rendelkezik, és vannak "szakmahalmozók", illetve nyelvzsenik is.

Sok képviselő rendelkezik legalább négy különféle iskolai papírral, de akadnak, akik nem elégedtek meg ennyivel. A szocialista Garai István Levente általános orvosi diplomája mellé egészségügyi menedzser, számítógép-kezelő, számítástechnikai szoftverüzemeltető, jogi szakokleveles általános orvos, valamint biztosítási és egészségügyi biztosítási szakértői képesítést is szerzett.

Iván László (Fidesz) szintén általános orvos, mellette pszichiáter, neurológus, igazságügyi pszichiáter és geriáter szakorvos. Frakciótársa, Kovács József belgyógyász szakorvos, gasztroenteorológus és egészségügyi menedzser. A volt miniszter, Mikola István (Fidesz) szakorvos, van egészségügyi szervezéstani és kórházi menedzsment képesítése, sőt epidemiológiai és tisztiorvosi vizsgával is rendelkezik.

Polics József (Fidesz) a műszaki tudományokban jeleskedik: építőmérnöki diplomája mellett közigazgatási szakvizsgája, műszaki ellenőri papírja van, sőt energetikai szakértő is. Sági István (Fidesz) növénytermesztő-növényvédő agrokémikus-technikus, növénytermesztési üzemmérnök, műszaki tanár, továbbá teniszedző, sportszervező, menedzser, közoktatási vezető, felsőfokú oktatási informatikus, EU projektíró-menedzser és közoktatási szakértő.

Kiemelkedik azonban a fideszes Kapus Krisztián. Kiskunfélegyháza egyéni képviselője a következő képzettségekkel rendelkezik: magyar szakos tanár és könyvtáros, katolikus hittanár, egészségfejlesztő mentálhigiénikus, közoktatási vezető, könyvtári informatikus, orosz nyelv és irodalom szakos tanár, társadalom és állampolgári ismeretek szakos tanár, művelődésszervező és ifjúsági szakértő.

A jogász végzettségű volt miniszter, Fónagy János csónaképítő asztalos (is). Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz) természetgyógyász vizsgát tett, míg Kubatov Gábor (Fidesz) gépjármű- és műszaki szakértő oklevéllel bír. Kovács Ernő (Fidesz) dízelmozdony-szerelő, Kontur Pál (Fidesz) pedig autószerelő-mester.

A jobbikos Balla Gergő esztergályos. Az áramtól minden bizonnyal Zagyva György Gyula (Jobbik) tart a legkevésbé, hiszen villanyszerelő képesítése van. A parlamenti ebédlőben nem tudják félrevezetni a gombapaprikásnál Patay Vilmost (Fidesz), aki gombaszakértői papírral rendelkezik.

Teniszezni Sági Istvántól (Fidesz), focizni Szabó Imrétől (MSZP, súlyt emelni pedig Kőszegi Zoltántól (Fidesz) tanulhatnak meg társaik, hiszen ők mindannyian szakedzők. Ha énekelni támadna kedvük, a kórust karvezetői diplomával a zsebében Hoppál Péter (Fidesz) vezényelheti, a legjobb énekes pedig minden bizonnyal Gulyás Dénes (Fidesz) operaénekes-tanár lesz. Minderre pedig a személy- és vagyonőrként végzett Schön Péter (Jobbik) vigyázhat.

A nyelvtudással a legtöbb képviselő nem áll hadilábon, általában az angolt és a németet beszélik, legalábbis az Országgyűlés honlapján feltüntetett adatok szerint. Két-három idegen nyelv ismeretével többen is büszkélkedhetnek, ketten azonban négy, egy honanya pedig hat nemzet polgáraival is meg tudja értetni magát. A szocialista Hiller István az angol, a német és az olasz mellett latinul is tud. A házelnöknek választott fideszes Schmitt Pál angol, francia, német és spanyol nyelvtudással bír. A legtöbb nyelvet a Honvédelmi Minisztérium búcsúzó államtitkára, Vadai Ágnes (MSZP) beszéli: angol, francia, német, norvég, orosz és spanyol vizsgával rendelkezik.

Szerző: Herczeg Sándor

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×