eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány Borsod árvíz sújtotta térségeire - a nap legfontosabb hírei

Utólagos elszámolás mellett előleget kérhetnek a vis maior alap terhére az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések. Ezt az ügyvezető miniszterelnök mondta Boldván, ahol a Bódva és az Ördög-patak áradása miatt mintegy 150 embert kellett kiköltöztetni otthonából.

Bajnai Gordon korábban Miskolcon bejelentette: a kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye árvíz sújtotta térségeire. A főpolgármesteri hivatal bejelentette, hogy minden nélkülözhető védelmi berendezését az árvíz miatt bajba jutott vidéki településekre szállíttatja. Este az országban több mint 425 kilométeren volt harmad-, és 458 kilométeren másodfokú az árvízvédelmi készültség, de a nagy mennyiségű csapadék országszerte komoly fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben is.

Navracsics: Régi adósság a kisebb parlament


Az új korszak szimbolikus kezdetének nevezte a kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter a kormányalakítással összefüggő három javaslatot. A fideszes Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes az Országgyűlésben úgy fogalmazott: régi adósság a kisebb, 200 fős parlament. Hozzátette: olyan magyar politikát szeretnénk megvalósítani, amelynek középpontjában a közjó szolgálata áll. Az MSZP a hatalomkoncentrációt tartja a kormányátalakításról szóló javaslatcsomag céljának. A párt vezérszónoka azt mondta: nincs garancia arra, hogy a változtatások után hatékonyabbá válna a rendszer. Lamperth Mónika hozzátette: nem lehet tudni például, hogy a minisztériumi struktúra átalakítása után hány államtitkár, illetve egyéb állami vezető lesz. Az alkotmányügyi bizottság korábban általános vitára alkalmasnak találta az alaptörvény módosításáról szóló javaslatokat.

Márciusban 5,8 százalékkal csökkent az ipari termelés

Márciusban a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 5,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal közölte: az év 3. hónapjában ugyanakkor 5,5 százalékkal volt nagyobb az építőipar teljesítménye, mint februárban. Január és március között 10,2 százalékkal esett vissza a termelés 2009 első 3 hónapjához viszonyítva.

Másfél milliárd az FHB negyedéves nyeresége


Másfél milliárd forint adózott nyereséget ért el 2010 első negyedévében az FHB Jelzálogbank. A gyorsjelentés szerint ez 3,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, de három százalékkal kevesebb, mint 2009 utolsó negyedévében. A konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány alapján készült, nem auditált jelentés szerint az első negyedéves adózás előtti profit meghaladta a 2,3 milliárd forintot, ami 10,2 százalékkal elmarad a tavalyi első három havitól. Az FHB az idei évre az adózott nyereség tavalyihoz képest legalább 10 százalékos bővülését tervezi, de ahhoz, hogy a vezetői részvényjuttatási program teljesüljön, legalább 20 százalékos bővülés szükséges.

Magyar buszokat tesztel a BKV

Két magyar buszt tesztel a következő két hétben két vonalon a BKV. Nemecz Gábor, a közlekedési vállalat fejlesztési és beruházási igazgatója elmondta: az Ikarus és a Credo típusú alacsonypadlós, csuklós buszok egymást követve közlekednek majd a 239-es, majd a 173-as busz vonalán; de azt egyelőre nem tudni, hogy bekerülnek-e később a BKV flottájába. Hozzátette: a tesztet a Városi és Elővárosi Egyesület és a BKV közösen szervezte.

Hagyó Miklós előzetesben


Előzetes letartóztatásba helyezte a BKV-ügyben meggyanúsított Hagyó Miklós volt szocialista országgyűlési képviselőt és főpolgármester-helyettest a Budai Központi Kerületi Bíróság. Hagyó Miklós volt szóvivőjét, Horváth Évát, illetve Lelovics Ottó kommunikációs szakembert a bíróság házi őrizetbe helyezte. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője korábban azt mondta: a három gyanúsított letartóztatását bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, illetve a BKV volt humánpolitikai igazgatója, Szilágyiné Szalai Eleonóra és társai ellen folyó büntető ügyben kérték. A kényszerintézkedés ellen Hagyó Miklós védője, valamint - a másik két esetben - az ügyész is fellebbezett. A nyomozás adatai szerint Hagyó Miklós utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek, hogy a vállalat számára szükségtelen és előnytelen szerződéseket kössenek.

Kevesebb autót helyeztek forgalomba

Európában 7,4 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett gépkocsik száma áprilisban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az európai autógyártók szövetségének tájékoztatása szerint a 27 uniós tagállamban, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás három tagországában - Izlandon, Norvégiában és Svájcban - összesen 1 millió 134 ezer 701 új autót regisztráltak áprilisban. Az európai szervezet szerint a visszaesés legfőbb oka a gazdasági válság, és az, hogy véget értek az újautó-vásárlást ösztönző kormányzati programok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×