eur:
396.82
usd:
355.46
bux:
0
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Túlzott hatalomkoncentrációtól tart az ellenzék

Nyolc minisztériummal, közigazgatási államtitkárokkal, közigazgatási hivatalokkal és Alkotmányvédelmi Hivatallal kezdené meg a kormányzati munkát a Fidesz. A kabinet struktúráját megalapozó törvények általános vitájában az ellenzék a túlzott hatalomkoncentrációtól tartott.

Az eddigieknél jobb és hatékonyabb működést remél a kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter a nyolc minisztériumból álló kormányzati struktúrától. Navracsics Tibor a parlamentben elmondta, a kormányfőnek két helyettese is lesz. Ez utóbbihoz szükséges módosítani az alkotmányt.

A fideszes politikus hangsúlyozta, ez nem elnöki rendszer, pláne nem királyság, ahogy sokan kritizálják, szerinte csak szilárdítja a parlamentarizmust. A különböző szakterületek azonban nemcsak ettől, hanem a közigazgatási államtitkári tisztség visszaállításától is jobban fognak működni - mondta Navracsics Tibor, aki hangsúlyozta: ügyelniük kell arra, hogy a közigazgatási államtitkárok és a helyettes államtitkárok pártpolitika-mentesen folytathassák tevékenységüket. "Természetesen a kormányzati politikát mindenkinek szolgálnia kell" - fogalmazott.

A Jobbik pont ezt üdvözli. Hegedűs Tamás, a radikális párt képviselője szerint a közigazgatás - adminisztratív vezetők híján - esett teljesen szét.

A Jobbik kifogásolja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal Alkotmányvédelmi Hivatal néven működne tovább. A radikális párt legfőbb legfőbb kritikája, hogy ennek a rövidítése AVH lenne.

Az MSZP a közigazgatás átalakításának elveivel sem ért egyet. Lamperth Mónika a párt elnökhelyettese azt mondta, még mindig nem tudni, hogy az új rendszerben hány állami vezető és államtitkár lesz. "Mindenképpen szándékunkban állt bemutatni azt a rendkívüli hatalomkoncentrációt, amire a Fidesz készül. A minisztériumokról szóló előterjesztésből bántóan hiányzik a hatékonyság" - fogalmazott.

Lamperth Mónika elsősorban a csúcsminisztériumoktól tart, de annak örül, hogy újra lesz Belügyminisztérium. Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika képviselője a zöld ügyek háttérbeszorulásától tart.

A Fidesz visszaállítaná a Közigazgatási Hivatalokat is, amelyekkel a kormány egy régóta tartó mulasztásos alkotmánysértést szüntet meg. A kabinet megalakulásához szükséges törvényekről már csütörtökön szavazhat az Országgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Elmondta Zelenszkij, hogy mikor kerülhetnek elő az atombombák, új részletek láttak napvilágot Putyin riválisának haláláról – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Elmondta Zelenszkij, hogy mikor kerülhetnek elő az atombombák, új részletek láttak napvilágot Putyin riválisának haláláról – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vélhetően nem vetne be nukleáris fegyvereket, mivel „szereti az életét”. Moszkva az ukrajnai háború kirobbanása óta több alkalommal is fenyegetett már egy atombomba potenciális felrobbantásával, ám eddig erre még nem került sor. Újságírói nyomozás során előkerültek olyan dokumentumok, amelyek azt bizonyítják, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálát mérgezés okozta 2024 februárjában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×