eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Katasztrofális az árvízhelyzet Észak-Magyarországon

Hétfő délelőttig országszerte több mint kétezer embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről a hétvégi ítéletidő miatt; a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén vészhelyzet elrendelését kezdeményezte az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs; a délutáni órákban Miskolcra érkezik Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök is.

Szentes György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőjének közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legtöbb kitelepítés. Baranyában Sásdon, Fejérben Bakonycsernyén, Hevesben Szajlán és Heréden, Pest megyében Szentendrén, Veszprém megyében Bakonybélen voltak kitelepítések; Budapesten is sok bejelentés volt viharkár és esőzés miatt.

A megáradt és kiöntött Ronyva patak miatt emberek százait telepítették ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely víz alatt lévő részeiből. A város polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke, Szamosvölgyi Péter közölte, kezdeményezi, hogy a várost nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté, hiszen huszonkét utca, a település területének közel egyharmada víz alá került. A kitelepítetteket iskolákban, kollégiumokban helyezték el, többen rokonaiknál, ismerőseiknél találtak ideiglenes szállást. Volt, akit csónakkal menekítettek ki otthonából.

Katasztrofálisnak minősítette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízhelyzetet az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője miskolci sajtótájékoztatóján. Rácz Miklós közlése szerint a Sajón, a Bódván és a Hernádon egyszerre alakult ki árhullám, vélhetően minden eddigit meghaladnak majd a vízszintek.

Az igazgató tájékoztatása szerint az 1974-es nagy árvíztől is nagyobb lesz a most levonuló víz, jószerivel valamennyi folyón nagyobb áradat jön le, mint eddig bármikor, a legkritikusabb helyzet a Hernád mentén alakulhat ki. A védekezésben több százan vesznek részt, vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisek, civilek, és várhatóan a honvédség segítségét is igénybe kell venni.

A délutáni órákban Miskolcra érkezik Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök is.

Közben a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén vészhelyzet elrendelését kezdeményezte az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) - jelentette be a vízügyi ügyvezető szakállamtitkár hétfőn Budapesten; a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) 14 órakor kezdődő ülésen teszi meg az erre vonatkozó javaslatot. Kóthay László véleménye szerint a testület jóvá fogja hagyni az OMIT javaslatát, és elrendeli a rendkívüli készültséget.

Kora délutánra három út egy-egy szakasza vált járhatatlanná vízátfolyás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol eddig mintegy tucatnyi utat zártak le az esőzés, illetve a megáradt folyók miatt. Vízátfolyás miatt négy település megközelíthetetlen a megyében, a lakosság ellátása azonban megoldott. Nem lehet megközelíteni személyautóval Alsóvadászt, Sajóvelezdet, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást. A megyében mintegy kéttucatnyi út egy-egy szakasza vízátfolyás miatt járhatatlan.

A közútkezelő társaság megyei ügyeletének tájékoztatása szerint a Sajó áradása miatt lezárták hétfőn kora délután a Sajóecseg-Boldva közötti út egy szakaszát. Ugyancsak járhatatlanná vált a Hernád áradása miatt Bőcs község belterületén a Sajólád és Bőcs közötti út, miként nem lehet közlekedni Szikszó belterületén a Vadász-patak áradása miatt a 3-as út egy másfél kilométeres szakaszán.

Homokzsákokkal magasítják a töltést a Bódva és a Sajó mentén, a Borsod megyei Edelényben szádfallal erősítették meg a töltést, amelyen már átcsurog a víz, Szendrő fölött szinte fátyolvízesésként bukik át a folyó a töltésen. Edelénynél, a település belterületén már csak néhány tíz centi hiányzik ahhoz, hogy a folyó vízszintje súrolja a híd belső peremét. A töltésen szinte végig homokzsákokkal védekeznek, próbálják megerősíteni és stabilizálni az egyébként is átázott gátakat.

Sajóecseden hasonlóképp védekeznek. Rabi József, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta: 1974-ben háromszáz házat veszélyeztetett a Sajón akkor mért legnagyobb áradat. Jelenleg próbálják menteni, ami menthető, öt ház közvetlenül érintett, a többi nincs közvetlen veszélyben. Egész éjjel védekeztek a Bódva és a Sajó menti falvakban, városokban.

Budapestről negyvenöt tűzoltó indul segíteni Borsod-Abaúj-Zemplénbe; a csapat egyik fele Miskolcon, a másik a Sajó menti településeken segédkezik majd az árvíz elleni védekezésben és az ingatlanokat ért károk elhárításában.

Hevesben jelenleg mintegy ötven településen zajlanak védekezési munkálatok. Szajlán éjszaka három család nyolc tagját kellett kitelepíteni, de ők hétfőn már visszaköltözhettek otthonukba. Heréden több mint húsz házba jutott be a víz, ott egy család rokonokhoz költözött. A településen jelenleg is szivattyúznak, hatezer homokzsákot vittek már Herédre, ahol a víz a dombokról folyik le a faluba.

Vámosgyörkön tizenöt lakost kellett kitelepíteni, őket a tornateremben helyezték el. Éjjel még 15 lakóházat veszélyeztetett a víz, ez a szám hétfőre hétre csökkent. Detken a Bene patak lépett ki a medréből, Tarnazsadányban pedig a Tarnóca patak, utóbbi vízszintje jelenleg is emelkedik.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×