eur:
389
usd:
361.32
bux:
68651.99
2024. május 7. kedd Gizella

Csütörtökön már szavazhatnak a képviselők a kisebb Országgyűlésről

13 kisebbségi képviselővel kiegészített 198 fős parlamentet szeretne a Fidesz. A kormánypárt be is nyújtotta a választójogi törvény ez irányú módosítását, de jövő szeptemberig az ellenzékkel közösen szeretné azt átdolgozni. Mindettől függetlenül viszont csütörtökön már szavazhat a parlament az alkotmány módosításáról, amely 200 főben maximálná a képviselők létszámát.

Az első törvényjavaslatok között terjesztette be a Fidesz az alkotmány módosítását, amely 200-ban maximálná az országgyűlési képviselők létszámát. A kétharmados kormánytöbbség ezt vélhetően meg is szavazza majd csütörtökön, mindehhez viszont társulna a választójogi törvény módosítása is, ami már a részleteket is tartalmazza.

A jogszabály-tervezet szerint a parlament létszáma 198 fő lenne. 90 mandátumot lehetne elnyerni egyéni választókerületben, 78-at pedig az országos listáról. Ugyancsak innen még további 30 képviselő jutna be a töredékszavazatok alapján. A fővárosi és a területi lista megszűnne. Helyet kapna viszont az Országgyűlésben legfeljebb 13 nemzeti és etnikai kisebbségi képviselő. Nekik nem kellene 750 ajánlószelvényt összegyűjteniük, az általuk állítandó listára pedig nem vonatkozna az öt százalékos parlamenti küszöb.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterjelölt azt mondta, minderről egyeztetnének az ellenzékkel. Egy kimondottan a választójogi törvény kidolgozásával foglalkozó paritásos albizottság dolgozhatná ki a választójogi törvényt, mégpedig 2011. június 30-ig.

Az MSZP szerint a Fidesz hatalomkoncentrációját szolgálja a javaslat - mondta az InfoRádiónak Bárándy Gergely, a szocialista frakció jogi kabinetvezetője, aki úgy véli, hogy a javaslat a választójogi rendszert még aránytalanabbá teszi, tehát még kevésbé igazodik a választói akarathoz az elnyert mandátumok száma.

Az MSZP ismét benyújtja a saját választójogi törvény módosítását, amely eltörölné az egyéni választókerületeket, a 199 parlamenti helyet pedig részben területi, részben országos listáról töltené fel.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke a fideszes javaslat lényegével egyetért, de nem látja sem a 13 kisebbségi képviselő bejutásának lehetőségét, és szeretné, ha megvalósulnának a legfontosabb arányok a leendő választási törvényben. Például a határontúli magyarok képviselete. A Jobbik ugyanis megadná nekik a választójogot magyarországi lakóhely nélkül is.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a változtatás ütemezését kifogásolta. Mint mondta, logikátlannak érzik, hogy előbb rögzítik a parlament létszámát az alkotmányban, majd utána folytatják le róla a vitát.

A Fidesz az ellenzékkel közösen alakítaná ki a választójogi reformot, de ha nem lesz konszenzus jövő nyárig, a kormánypárt a saját javaslatát fogadja el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×