eur:
388.51
usd:
360.62
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megalakult az új Országgyűlés - a nap legfontosabb hírei

Õrizetbe vette a rendőrség Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest. A műszaki átadással befejeződött Pécs főterének felújítása. A nap legfontosabb információi.

A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat elfogadását javasolta az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje. Orbán Viktor - miután az államfő felkérte a kormányalakításra - azt mondta: a dokumentumban az szerepel, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében összefogással képesek lesznek erőssé és sikeressé tenni Magyarországot. Úgy fogalmazott: véghez fogja vinni mindazt, amit várnak tőle.

A távozó miniszterelnök szerint stabil költségvetést és növekedési pályán lévő gazdaságot ad át az új kormánynak az ügyvezető kabinet. Bajnai Gordon az Országgyűlésben mondott beszédében eredményesnek nevezte a válságkezelő kabinet munkáját és egyben megerősítette: ügyvezetőként folytatják a munkát az új kormány megalakulásáig.

Megválasztották a képviselők az új Országgyűlés elnökét és alelnökeit; mind a 6 tisztségviselőt nagy többséggel támogatták. A parlament elnöke Schmitt Pál lett. A nagyobbik kormánypártnak két alelnöke - Jakab István és Lezsák Sándor - lesz. Megválasztották a tisztségre a kereszténydemokrata Latorczai Jánost, a szocialista Újhelyi Istvánt és a jobbikos Balczó Zoltánt is. Jóváhagyták az új bizottsági szerkezetet is. A parlamentben 19 állandó bizottság működik majd.

A nemzetközi joggal ellentétesnek és Szlovákia számára elfogadhatatlannak tartja a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar terveket a pozsonyi kormány. A kabinet rendkívüli ülésén megerősítette: elutasítja, hogy Magyarország intézményesíteni akarja kapcsolatait a Szlovákiában élő kisebbségekkel és az ügyben nemzetközi szervezetekhez fordul. A kormány szerint a magyar állampolgársági törvény módosítása súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára.

Kihallgatásuk után őrizetbe vette a rendőrség Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, valamint korábbi sajtófőnökét, Horváth Évát és egykori kommunikációs igazgatóját, Lelovics Ottót. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: valamennyiük esetében kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatás elrendelését. Tafferner Éva korábban az InfoRádióban elmondta: mindhármukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint az idén már növekszik a gazdaság, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig alapesetben 4,7 és 5 százalék között lehet. Heim Péter elnök elmondta: a tényfeltárás után, júniusban gazdaságpolitikai javaslatokat készít az intézet, és az első, klasszikus értelemben vett konjunktúrajelentést szeptemberben állítja össze a Századvég.

Az informatikai kar új épületének alapkőletételével 5 milliárd forintos fejlesztési program kezdődött a Debreceni Egyetemen. A beruházással átalakul az egyetem teljes természettudományi-műszaki képzése és infokommunikációs-technológiai háttere.

Kábítószert is talált a toxikológiai szakértő a múlt szombaton Fót közelében balesetet okozó Stohl András vérében. A színész-műsorvezetőt az ittas és bódult állapotban elkövetett, súlyos sérülést okozó járművezetés mellett kábítószerrel visszaéléssel is gyanúsítják.

Harmadfokúra növelték az árvízvédelmi készültséget a Sajón. A folyón levonuló árhullám miatt már korábban lezárták a 26-os utat Sajókazával összekötő bekötőutat. Nem közlekedik a komp Muhi és Köröm között, továbbá a két település közötti útra sem lehet ráhajtani.

Sárlavina zúdult Bakonycsernye egyes területeire. A község alpolgármestere elmondta: folyamatosan dolgoznak az iszapréteg eltávolításán. Ackermann Zoltán közölte: a jégveréssel kísért hatalmas felhőszakadás után 25-30 centiméter vastagon borította be az utakat, kerteket a hegyoldalakról lezúduló sár és kő, amely eltömítette az árkokat, emiatt több házban bokáig állt a víz.

A műszaki átadással befejeződött Pécs főterének felújítása. Merza Péter, a Pécs2010 Menedzsment Központ fejlesztési igazgatója elmondta: a Széchenyi tér több közeli utcával együtt az Európa Kulturális Fővárosa program keretében, összesen mintegy 2 milliárd forintból újult meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×