eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rendben lezajlott a történelem érettségi

Rendben lezajlottak a történelem írásbeli érettségi vizsgák szerdán országszerte; rendkívüli esemény nem történt - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM).

Történelem vizsgatárgyból középszinten 1.250 helyszínen 87.753 diák, emelt szinten 91 helyszínen 5.366 tanuló érettségizett.

A középszintű történelem írásbeli érettségi 180 percig tartott. Két feladatsorból állt: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges, azaz kifejtendő feladatokból. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt a tetszése szerint oszthatta meg az egyes feladatok között.

A feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat hozzávetőleg fele a XIX-XX. század történelméből került ki.

Minden tanulónak vinnie kellett az érettségire középiskolai történelmi atlaszt, a vizsgabizottságot működtető intézmény pedig vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótárt biztosított.

Az emelt szintű történelem írásbeli vizsga 240 percig tartott. Szintén két feladatsorból állt: egyszerű, rövid választ igénylő, illetve szöveges, azaz kifejtendő feladatokból. A vizsgázóknak először az előbbi feladatsor kérdéseit kellett megválaszolniuk. A feladatlapokat 90 perc leteltével a felügyelő tanárok összegyűjtötték, majd kiosztották a kifejtendő feladatokat.

Az írásbeli feladatsoron belül 60-40 százalék volt a magyar, illetve az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok aránya. Az összes feladat felét itt is a XIX-XX. század történelme adta.

Emelt szinten a vizsgázók csak a kifejtendő feladatokhoz használhattak középiskolai történelmi atlaszt, amelyről nekik kellett gondoskodniuk. Helyesírási szótárból vizsgacsoportonként legalább három példányt a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×