eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felszámolják a Vértesi Erőművet? - lapszemle

A Vértesi Erőmű felszámolását tervezi fő tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek - tudta meg a Népszabadság.

A lap információi szerint csütörtökön egy érdeklődő értesítést kaptak az MVM igazgatóságának a tagjai. Ebben az erőmű felszámolásának elképzeléseiről kérik a véleményüket. A Vértesi Erőművet működésének fenntartása érdekében az idén februárban 1 milliárd 900 millió forinthoz juttatta a kormány. Keleti György szerint - aki az elmúlt parlamenti ciklusban a körzet MSZP-s országgyűlési képviselője volt - a gazdasági válság súlyos hatásai mellett hibás vezetői döntések juttatták csődközeli helyzetbe az erőművet, amely az oroszlányi térség egyik fő foglalkoztatója.

A Magyar Nemzet szerint a félmilliárd forintot is elérheti az az összeg, amelyet a honvédelmi tárca propagandakiadványaira költenek el ebben az évben. Az erről szóló keretszerződést a szocialista pártkáderekkel feltöltött, állami tulajdonú HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft. kötötte meg egy olyan konzorciummal, amelynek hátterében Matyuc Péter volt honvédelmi minisztériumi szóvivő családi köre is fellelhető.

Egy hónapja irányíthatatlanul sodródik az űrben az Intelsat cég Galaxy 15 nevű kommunikációs műholdja - közli az Index. Letért a pályájáról és más műholdak működését veszélyezteti. A 36 ezer kilométeres magasságban keringő műholddal április elején, egy szokatlanul erős napkitörés után szakadt meg a kapcsolat, azóta nem reagál a földi irányító központ utasításaira. A Galaxy 15 várhatóan május utolsó hetében belép a hozzá legközelebb keringő objektum, a luxemburgi SES cég AMC-11 műholdjának területére, és ha addig nem sikerül kikapcsolni, megzavarhatja annak működését.

A Napi Gazdaság a Deloitte által a gazdasági tárca megrendelésére készített felmérésére hivatkozva azt írja, hogy az adminisztratív terhek és költségek a GDP 10,5 százalékát teszik ki. Magyarország teljes adminisztrációs költsége 2800 milliárd forint, ebből pusztán adminisztratív tehernek 800 milliárd forint minősíthető. A tárca szerint a terhek csökkentése általában törvénymódosításokat igényel, amelyre a válságkezelő kormány nem vállalkozott, így a munka a következő kabinetre marad.

A Világgazdaságban az olvasható: egyszerűsítés, akár az átalányadózás lehetőségének a kiterjesztésével is - a legutóbbi bejelentések alapján így készül az új kormány az adórendszer átalakítására. Egy ilyen adóreform biztosan elnyeri az adófizetők tetszését, ám az állam is jól járna az átalakítással: a jelenlegi keretek között ugyanis tetemes kapacitásokat igényel a közteherviselés ellenőrzése. Csak adószámmal rendelkező magánszemélyből és egyéni vállalkozóból közel egymillió van Magyarországon, a kisvállalkozások világát pedig számtalan - sokszor csak néhány tucat adózó által igénybe vett - adókedvezmény teszi szövevényesebbé.

A penzcentrum.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon közel 800 ezer rokkantnyugdíjas él, miközben a feleakkora Szlovákiában csak 70 ezer. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által közzétett statisztikák szerint a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok átlagellátása 69 992 forint havonta, de akadnak, összesen 956-an, akik havi 200 ezer forint feletti ellátásban részesülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×