eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

110 milliárd eurós nemzetközi segélyt kap Görögország - hírösszefoglaló

Hétfőn tartják előkészítő megbeszélésüket a leendő kormány tagjai, és szintén holnap tartja alakuló ülését az MSZP 59 fős képviselőcsoportja. Három évre 110 milliárd eurós nemzetközi segélyt kap a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól Görögország. Egy iszlamista honlap információi szerint pakisztáni tálibok vállalták magukra a New York-i robbantási kísérletet.

Hétfőn tartják első, előkészítő megbeszélésüket a leendő kormány tagjai a Parlamentben. A miniszterjelöltek közül eddig két nevet hozott nyilvánosságra Orbán Viktor, akit az Országgyűlés alakuló ülésén miniszterelnöknek jelöl az államfő. A Fidesz elnökének korábbi bejelentése szerint a külügyminiszteri poszt várományosa Martonyi János, míg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőjének és egyben kormányfőhelyettesnek Navracsics Tibort javasolta. Hétfőn várhatóan a leendő kabinet többi tagja is bemutatkozik majd.

Szintén hétfőn tartja alakuló ülését az MSZP 59 fős képviselőcsoportja. Az elképzelések szerint ott döntenek Mesterházy Attila újbóli frakcióvezetővé választásáról, valamint a frakciószabályzat elfogadásáról. A tervek szerint kabinetrendszerben működne a jövőben az MSZP-frakció a jelenlegi munkacsoporti megosztás helyett. A frakciószabályzat-tervezet alapján a képviselőcsoport nyolc szakmai kabinetet hozna létre.

Jóváhagyták a Görögországnak megítélt nemzetközi pénzügyi segélyt az euroövezeti országok pénzügyminiszterei. A miniszteri csoport elnöke a brüsszeli tanácskozás után bejelentette: Athén 3 év alatt 110 milliárd eurót kap és aktiválják a Görögország segítésére kidolgozott mechanizmust. A kölcsön elindításához a tagállamok egy részében parlamenti felhatalmazás is kell. Athén a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval szombaton kötött megállapodást a támogatásról, az egyezség részeként egy jelentős reform- és takarékossági programot is véghezvisz. Az IMF várhatóan a héten jóváhagyja a görög segélyt. Az athéni kormány egyebek mellett megszünteti az állami alkalmazottak 13. és 14. havi juttatását, továbbá 3 évre befagyasztja az állami és a magánszektorban dolgozók bérét és 2 százalékponttal emelik minden termék áfáját. Az intézkedésekkel a görög kormánynak az a célja, hogy 4 év alatt több mint 10 százalékponttal mérsékelje az államháztartás GDP-arányos hiányát a tavalyi 13,6 százalékról.

Robbanószerkezetet találtak szombat este New Yorkban a Times Square-en egy füstölő terepjáróban. A New York-i rendőrség vezetője szerint hatalmas tüzet okozhatott volna a pokolgép, amelyet már hatástalanítottak. A kiérkező tűzszerészek 3 propángáztartályt, két benzines kannát, tűzijátékokhoz használt petárdákat és két időzítő berendezést találtak a járműben. Egy iszlamista honlap közlése szerint pakisztáni tálibok vállalták magukra a New York-i robbantási kísérletet. A weboldalon található indoklás szerint a támadást megtorlásnak szánták két iraki al-Kaida vezető megöléséért. Az információ hitelességét még nem tudták ellenőrizni. Közben pokolgépet találtak Pittsburghben egy sportrendezvény útvonalán is. A szerkezetet robottal hatástalanították.

Javaslatot dolgozott ki a világ nukleáris leszerelésére az iráni elnök. Mahmúd Ahmadinezsád New York-ban, az atomsorompó-szerződés utókonferenciáján ismerteti elképzeléseit. Az államfő emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a nukleáris leszerelés, az atomfegyverek terjedésének megakadályozása és a nukleáris technológia békés célú alkalmazása terén is kudarcot vallott az elmúlt 40 évben. A Nyugat feltételezése szerint Irán atomfegyver előállításán dolgozik, Teherán többször cáfolta ezt.

Hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődnek a tavaszi érettségik, a vizsgákat az idén is rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezik. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten több mint 91 ezer, emelt szinten 1.127 diák tesz érettségit. Az írásbelik kedd reggel a matematika vizsgákkal folytatódnak.

Bírálja a roma diplomások foglalkoztatására kidolgozott kormányprogramot a kisebbségi ombudsman. Kállai Ernő szerint hibás volt a tervezés és a végrehajtás is. Az országgyűlési biztos jelentésében több hiányosság mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett 200 helyett mindössze 46 fiatallal kötöttek szerződést március közepéig, ráadásul nem a célcsoporthoz tartozó álláskeresők is bekerültek a pályázók, majd a foglalkoztatottak körébe.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a pénteki Ferencváros-Újpest bajnoki labdarúgó mérkőzés után őrizetbe vett egyik rendbontót. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a 35 éves férfit péntek este 22 társával együtt garázdaság gyanúja miatt állították elő. A többieket már elengedte a rendőrség, és akikkel szemben eljárás indult, szabadlábon védekezhetnek. 2 embert hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, ügyükben az ügyészség folytatja le az eljárást.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 12:46
×
×
×
×