eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Navracsics Tibor: Profiltisztítást hajtunk végre a miniszterelnök körül

Profiltisztítást hajtunk végre a miniszterelnök körüli intézményrendszerben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor, akit Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesnek, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszternek kért fel. Arról is beszélt, hogy visszahozza a közigazgatási államtitkári rendszert az új kabinet, és az új kormányzati struktúrában erősebb szerepe lesz a mainál az államtitkároknak. Az elképzelések szerint az államtitkárok egy-egy ágazatot fognak vezetni, sok esetben a mostani miniszteri szerepkört töltik majd be.

Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP kormányfőjelöltje csütörtökön ismertetett néhány változást az új kormányzati szerkezettel kapcsolatban. Ennek egyik eleme, hogy miniszterelnök-helyettesnek, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszternek kérte fel Navracsics Tibort.

A jelenlegi Fidesz frakció vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az új kormány a miniszterelnök körüli intézményrendszerben profiltisztítást hajt végre.  Hozzátette: a Miniszterelnöki Hivatal eredetileg a kormányfőt segítő intézmény volt, idővel azonban több, a kormányzati koordinációval kapcsolatos feladat került hozzá.

A MeH kontúrjában egyre inkább összemosódott a miniszterelnököt segítő politikai jellegű munka és a kormányzati koordinációval foglalkozó közigazgatási munka - ezt a kettőt akarja az új kabinet újra szétválasztani - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A fideszes politikus kiemelte: a közigazgatási és igazságügyi minisztériumnak lesz olyan feladata is, amely nem szoros értelemben közigazgatási vagy igazságügyi feladat. Ilyen a civil- és vallásügy, a magyarországi etnikai kisebbségekkel foglakozó terület és a társadalmi felzárkózás. Ez utóbbiban kiemelt jelentőségű lesz a roma közösségek integrációjának elősegítése, és a leszakadó társadalmi csoportok felzárkóztatása.

Varga Mihály vezeti majd azt az apparátust, amely kimondottan a miniszterelnök személyéhez kötődő feladatokat látja el, és leválik az a feladatkör, amely a kormányzati koordinációval, a központi közigazgatással foglalkozik - ez utóbbi lesz a közigazgatási és igazságügyi minisztérium - magyarázta Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy visszahozza a közigazgatási államtitkári rendszert az új kabinet, és az új kormányzati struktúrában erősebb szerepe lesz a mainál az államtitkároknak.

A fideszes politikus elmondta: az elképzeléseik szerint az államtitkárok egy-egy ágazatot fognak vezetni, sok esetben a mostani miniszteri szerepkört töltik majd be. Navracsics Tibor szólt arról is, hogy miniszterként az a célja, hogy az állam a közjót szolgálja, és szeretné javítani a közigazgatás kultúráját is.

Hozzátette: egyszerűbbé, átláthatóbbá tenné a hatósági eljárásokat, és hatékonyabbá tenné az intézményrendszert is.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×