eur:
393.82
usd:
368.53
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Schmitt Pál: Haza kell jönnöm, ha hív a csapat!

A választások után három politikus is hazajön Brüsszelből, és az Európai Parlament helyett a magyar országgyűlésben folytatja a munkát. Arról még keveset tudni, hogy kik vennék át a feladataikat.

Schmitt Pál hazajön Brüsszelből, lemond Európai Parlamenti alelnöki posztjáról és itthon vesz részt "az ország újjáépítésében" - nyilatkozta a fideszes politikus hétfőn a Duna TV reggeli műsorában.

Szép volt, jó volt, nagy megtiszteltetés, hogy alelnöke lehettem az Európai Parlamentnek, de csapatemberként ha itthon hív a csapat, akkor haza kell, hogy jöjjek - fogalmazott Schmitt Pál, aki hozzátette: ha felkérik, vállalja a házelnöki tisztséget.

Szerdán a távirati irodának mindenről már úgy nyilatkozott: "Nem vagyok felhatalmazva, hogy pozíciókról beszéljek, de ez nem is időszerű. Most a politikai forgatókönyv szerint a frakcióknak kell felkészülniük a parlament május 14-én esedékes alakuló ülésére."

Schmitt Pál szerint a feladat ismeretében derül ki az is, hogy összeegyeztethető-e az a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjával. Ha igen - mondta az MTI-nek - folytatná a munkáját a MOB-ban akár elnökként, akár tiszteletbeli elnökként.

A Schmitt Pál jövőbeni posztjával kapcsolatos találgatások során a sajtóban egyébként már több név is felmerült lehetséges utódaként: így például eséllyel pályázhat a MOB elnöki székére Kovács István, Vaskuti István vagy Gyulay Zsolt.

Vélhetően hazajön a fideszes Győri Enikő is, aki 2009-ben került ki az Európai Parlamentbe. Azon belül is a Gazdasági és Monetáris Bizottság tagjaként, illetve a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság póttagjaként tevékenykedett. Õ lapinformációk szerint a külügyi tárca EU államtitkárságán tölthet be fontos pozíciót.

Lecseréli EP-képviselői posztját a magyar parlamenti munkára a Jobbik alelnöke is. Balczó Zoltán erről a vasárnapi választási műsorban beszélt az InfoRádiónak.

Bármilyen megtisztelő feladat is, lemondok EP-képviselői mandátumomról, hogy itthon tudjak tovább dolgozni hangsúlyozta a politikus.

Balczó Zoltánt nem tudtuk megkérdezni, hogy ki veszi át a munkáját Brüsszelben. A Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjának ugyanis tegnap kezdődött a kétnapos, zártkörű alakuló ülése. A párt - a tervek szerint - délután mutatja be leendő parlamenti frakcióvezetőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×