INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Hadgyakorlat késlelteti a balatoni szúnyogirtást

InfoRádió / MTI
A kritikusnak nevezett határt még ugyan nem érte el a szúnyogcsípések száma, de egyre több kellemetlenséget okoznak a balatoni szúnyogok, miközben NATO-hadgyakorlat okán elrendelt részleges légtérzárak miatt késik az esedékes biológiai szúnyogirtás.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője csütörtökön arról is tájékoztatott, hogy az első biológiai szúnyoggyérítés már megtörtént, és esedékessé vált a második is, de a NATO-hadgyakorlat miatt elrendelt részleges légtérzárak miatt nincs értelme azt elvégezni.

Észlelik a térségben a csípésszám növekedést, ami azonban még nem érte el a 60 csípés/óra/fő-ben mért kritikus határt. Tudomása szerint május 7-e utánra kell halasztani a repülőről történő beavatkozást, ami viszont lehet, hogy addigra okafogyottá válik. Ebben az esetben sem kell tartani a szúnyogok jelentős elszaporodásától, csupán előbbre kell hozni a későbbre tervezett kémiai irtást - tette hozzá.

Az évente 60-70 millió forintba kerülő balatoni szúnyogirtás lebonyolítását egyelőre nem befolyásolja a rendelkezésre álló forrás, bár még nem zárult le az állami támogatás tervezett csökkentése miatt kirobbant vita.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség tiltakozik amiatt, hogy a költségvetésük elfogadása után akarja megkurtítani az állam a balatoni szúnyogirtáshoz való hozzájárulását.

A címlapról ajánljuk