INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bogsch: A válság ellenére rendkívül jó évet zárt a Richter

Infostart / InfoRádió
Rendkívül eredményesnek és sikeresnek értékelte a tavalyi évet Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a társaság éves közgyűlésén. A gyógyszeripari cég a 2009. évi 57 milliárd forint adózott eredményéből részvényenként 770 Ft osztalék kifizetéséről döntött.

A válság ellenére a 2009-es rendkívül sikeres év volt a Richter számára, ami elsősorban a kiváló - elsősorban oroszországi és egyesült államokbeli exporteredményeknek köszönhető - mondta az InfoRádiónak a gyógyszercég vezérigazgatója. Bogsch Erik hozzátette: a jó eredményhez hozzájárult az is, hogy a 2008-as szinthez képest a forint jelentősen gyengült.

Az éves közgyűlésen kiderült, hogy a társaság részvényenként 770 forint osztalékot fizet idén. Ez a mindenkori legmagasabb összeg - magyarázta Bogsch Erik, megjegyezve: a cég, ahogy az elmúlt 94 évben mindig, most is nyeresége 25 százalékát fizeti ki a részvényeseknek.

A Richter nevében az MNV Zrt. tavaly 833 millió euró értékben ötéves lejáratú kötvénycsomagot  bocsátott ki. Az akció sikeres volt, hiszen nagyobb összeg folyt be belőle, mint amennyit a lejáró kötvényekért kellett fizetni, így az államnál 123 millió euró maradt meg pluszként. Ez biztosítja a vállalat stabilitását és a következő évekre szóló stratégia kivitelezését - mondta a vezérigazgató.

Bogsch Erik elmondta azt is: amint feláll az új kormány, egyeztetést kezdeményeznek a gyógyszeriparban még megoldatlan kérdésekről. Hozzátette: bíznak abban, hogy a kabinet megfelelően támogatja majd a területet mint a magyar gazdaság húzóágazatát, illetve a Richtert, amely itthon az egyetlen független, külföldi stratégiai befektető nélkül működő cég.

A vezérigazgató hozzátette: a Richter Gedeon Nyrt. stratégiája nem módosul idén. A társaság számára fontos a termékportfólió megújítása, ezért a tavalyinál is többet, 23 milliárd forintot fordít majd kutatás-fejlesztésre. Emellett cél az export növelése elsősorban a FÁK-országokba, valamint az uniós tagországokba és az Egyesült Államokba.

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk