eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bogsch: A válság ellenére rendkívül jó évet zárt a Richter

Rendkívül eredményesnek és sikeresnek értékelte a tavalyi évet Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a társaság éves közgyűlésén. A gyógyszeripari cég a 2009. évi 57 milliárd forint adózott eredményéből részvényenként 770 Ft osztalék kifizetéséről döntött.

A válság ellenére a 2009-es rendkívül sikeres év volt a Richter számára, ami elsősorban a kiváló - elsősorban oroszországi és egyesült államokbeli exporteredményeknek köszönhető - mondta az InfoRádiónak a gyógyszercég vezérigazgatója. Bogsch Erik hozzátette: a jó eredményhez hozzájárult az is, hogy a 2008-as szinthez képest a forint jelentősen gyengült.

Az éves közgyűlésen kiderült, hogy a társaság részvényenként 770 forint osztalékot fizet idén. Ez a mindenkori legmagasabb összeg - magyarázta Bogsch Erik, megjegyezve: a cég, ahogy az elmúlt 94 évben mindig, most is nyeresége 25 százalékát fizeti ki a részvényeseknek.

A Richter nevében az MNV Zrt. tavaly 833 millió euró értékben ötéves lejáratú kötvénycsomagot  bocsátott ki. Az akció sikeres volt, hiszen nagyobb összeg folyt be belőle, mint amennyit a lejáró kötvényekért kellett fizetni, így az államnál 123 millió euró maradt meg pluszként. Ez biztosítja a vállalat stabilitását és a következő évekre szóló stratégia kivitelezését - mondta a vezérigazgató.

Bogsch Erik elmondta azt is: amint feláll az új kormány, egyeztetést kezdeményeznek a gyógyszeriparban még megoldatlan kérdésekről. Hozzátette: bíznak abban, hogy a kabinet megfelelően támogatja majd a területet mint a magyar gazdaság húzóágazatát, illetve a Richtert, amely itthon az egyetlen független, külföldi stratégiai befektető nélkül működő cég.

A vezérigazgató hozzátette: a Richter Gedeon Nyrt. stratégiája nem módosul idén. A társaság számára fontos a termékportfólió megújítása, ezért a tavalyinál is többet, 23 milliárd forintot fordít majd kutatás-fejlesztésre. Emellett cél az export növelése elsősorban a FÁK-országokba, valamint az uniós tagországokba és az Egyesült Államokba.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×