eur:
393.44
usd:
367.84
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Bajban a munkakeresők: kevesebb az álláshirdetés

Csökkentek tavaly a munkahelyre vadászók esélyei hazánkban. A Workania állásportál legfrissebb adatai szerint 2009-ben 4,5 százalékkal többen kerestek állást, mint egy esztendővel korábban, viszont az előző évinél 28 százalékkal kevesebb állást hirdettek meg.

Megvizsgálta az elmúlt évi munkaerő-piaci kereslet-kínálat váltázásait a workania.hu és az állásportál elkeserítő eredményre jutott.

Kiderült, hogy összességében jóval kevesebb állást kínáltak mint egy évvel korábban, miközben a kereslet 4,5 százalékkal nőtt.

Leginkább, 76 százalékkal a biztosítás területén nőtt az elhelyezkedni kívánók száma, míg az álláshirdetések legnagyobb mértékű, 65 százalékos csökkenése a mezőgazdaság és élelmiszeriparban volt - közölte a workania.hu felmérése.

A közlemény szerint pozíciókat a hierarchiában elfoglalt helyek alapján vizsgálva az látható, hogy 51 százalékkal kevesebb hirdetés vonatkozott a szakképzett munkaerő, szolgáltatási alkalmazottak keresésére 2009-ben, miközben 14 százalékkal többen pályáztak ilyen munkakörökre, mint egy évvel korábban.

A műszaki szakképzettséget kívánó munkaköröket hirdetők száma 20,8 százalékkal csökkent, a meghirdetett középvezetői állások száma 26,6 százalékkal, a felsővezetői állások száma több, mint 41 százalékkal.

A gépiparban állást keresők száma 27,5 százalékkal nőtt 2009-ben, az álláshirdetések száma eközben 51 százalékkal csökkent. A gyártás, termelés területen állást keresők száma 26 százalékkal nőtt, az álláshirdetések száma 16 százalékkal volt kevesebb 2009-ben.

Az építőipar és ingatlan területen 19 százalékkal többen kerestek állást tavaly, de 55 százalékkal kevesebb álláshirdetésre jelentkezhettek.

Az egészségügy és szociális szféra területén 26,5 százalékkal kevesebb munkakört hirdettek, miközben 11 százalékkal nőtt a területen elhelyezkedni kívánók száma.

Az adatok életkor szerinti vizsgálata azt mutatja, hogy 2009-ben 6,2 százalékkal többen pályáztak állásra a legfiatalabb, 17-24 év közötti korcsoportból, 1,4 százalékkal csökkent a 25-34 éves álláskeresők száma, 10,7 százalékkal nőtt az állásra pályázók száma a 35-44 év közötti korcsoportban.

Legjobban a két felső korosztályban emelkedett az álláskeresők száma: a 45-54 év közöttiek közül 17,4 százalékkal többen voltak aktív munkakeresők 2009-ben, az 55 év felettiek közül 30 százalékkal többen kerestek állást - közölte a workania.hu.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×