eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A City előnyöket lát az erős mandátumban

A választási kampány hetei alatt, és főleg az első forduló óta közzétett londoni elemzésekből kitűnik, hogy a citybeli felzárkózó piaci elemzői közösség szerint a magyar befektetési termékek piacának és a forintnak várhatóan jót tesz a biztos parlamenti háttérrel megalakuló új kormány, és a piac jó eséllyel az államháztartási hiánycél emelését is eltűri, ha az nem lesz eltúlzott mértékű, reformtervek társulnak hozzá és az emelés a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egyeztetett módon történik.

E véleményüknek adtak hangot a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői is, akik az utóbbi két hétben Budapesten tárgyaltak politikai elemzőkkel, közgazdászokkal, kereskedelmi és jegybanki illetékesekkel, valamint az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tisztviselőivel.

A tájékozódó megbeszélésekről Londonban kiadott részletes beszámolójukban azt írták: megbeszéléseiken "széleskörű megerősítést" nyert az a nézetük, hogy a Fidesz "érti" a valutaalappal folytatandó együttműködés fontosságát.

A Morgan Stanley elemzői szerint a Fidesz reformterveket fog benyújtani olyan hiánycél meghatározásáért cserébe, amely kevésbé kedvezőtlen a növekedési kilátásokra. "Ez nagyon különbözik a nyílt költségvetési lazítástól" - állt az elemzésben, amely 5 százalék körüli szintre emelt idei GDP-arányos hiánycélt valószínűsít a jelenlegi 3,8 százalék helyett.

A cég szerint azonban ha a deficit ennél "sokkal nagyobbra" duzzadna, annak már "határozottan negatív" piaci fogadtatása lenne.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport legutóbbi előrejelzése is azt valószínűsíti, hogy az új kormány lazább rövid távú költségvetési feltételrendszerre törekszik majd, de készen áll szerkezeti reformok bevezetésére is, amelyek hosszú távon megtakarításokat hoznának, és fenntarthatóbbá tennék az államháztartási konszolidációt.

A ház vélekedése szerint a Fidesz-kormány el fogja nyerni a Nemzetközi Valutaalap támogatását egy új stabilizációs programhoz, és ez csökkenti majd a magyar befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárakat.

A GS londoni elemzői mindezek alapján 3, 6 és 12 havi távlatban most 265, 265 és 255 forintos euróárfolyamot várnak a korábbi előrejelzésekben szereplő 270, 275 és 275 forintos árfolyamok helyett.

A Goldman Sachs londoni elemzői ezzel együtt 5,50 százalékról 5,00 százalékra módosították az idei magyarországi jegybanki kamatmélypontra adott prognózisukat.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport a közép-kelet-európai valuták kilátásairól minap kiadott helyzetértékelésében azt írta, hogy kényelmes győzelmének birtokában a Fidesz valószínűleg nem megy bele "egy eszkalálódó nézeteltérésbe" az EU-val és az IMF-fel az idei deficitcél kérdésében.

Ha a jó viszony a két szervezettel ezen a téren fennmarad, és ha az új kormány elkötelezi magát egy adósságcsökkentő stratégia mellett, az mérsékelni fogja a helyi befektetési termékeket terhelő kockázati prémiumokat, és új portfolió-beáramlásokat vonz.

Ez a forgatókönyv, ha megvalósul, a forint további erősödése mellett szól - állt a Barclays Capital előrejelzésében.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piaci elemzői szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az egypárti többségi kormány mögött álló széleskörű választói mandátum lehetőséget kínál a lendületes szerkezeti reformokra. A ház szerint ezt várhatóan kedvezően értékelik a piacok, jóllehet kezdetben ezt a hatást mérsékelheti a Fidesz részletesen kidolgozott gazdasági programjának hiánya.

Az HSBC bankcsoport minapi esélylatolgatásában azt írta: megítélése szerint a piac korábban túlárazta a Fideszhez kötött politikai-költségvetési kockázatokat, tekintettel a párt "viszonylag biztató" múltbeli költségvetési teljesítményére. Emellett a Fidesz is tudatában van annak, hogy a piaci bizalom megőrzése végett szükséges "a konstruktív viszony" fenntartása az IMF-fel - állt az HSBC előzetes londoni értékelésében.

A JP Morgan bankcsoport minapi londoni elemzése azt valószínűsítette, hogy a következő kormány szeptemberig új, 2-3 éves "elővigyázatossági" készenléti megállapodás megkötését fogja javasolni az IMF-nek. A ház londoni elemzői szerint ha a valutaalap ebbe belemegy, az erősítené a Fidesz gazdasági programjának hitelességét.

A JP Morgan értékelése szerint az előző Fidesz-kormány költségvetési szempontból konzervatív volt, és a párt döntéshozói tudatában vannak a fenntartható költségvetési politika szükségességének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×