eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Közösségi házat épített a Csányi-alapítvány Nagybajomban

Közösségi házat épített a Csányi Alapítvány a Gyermekekért a Somogy megyei Nagybajomban; a kedden átadott intézményben két mentor segítségével harminc helybeli és környékbeli tehetséges, hátrányos helyzetű fiatal képzését segítik.

A nagybajomi térségben eddig a helyi iskola épületében folytak a tehetséggondozó programok, amelyek ezentúl az alapítvány most birtokba vett, első saját építésű, 300 négyzetméter alapterületű közösségi házában folytatódnak.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, az általa 2005-ben létrehozott alapítvány elnöke a nagybajomi közösségi ház átadásán azt mondta: szeretnék, ha meleg, otthonos légkör venné körül a gyerekeket, ne érezzék úgy, hogy egy második iskolába érkeznek.

A kis- és nagycsoportos foglalkozásokra egyaránt alkalmas épületben ennek szellemében a belső tereket úgy alakították ki, hogy az Életút programban részt vevő gyerekek és mentoraik kellemes, meghitt körülmények között dolgozhassanak.

A 70 millió forintos beruházás kivitelezésénél figyeltek arra is, hogy olyan környezettudatos, energiatakarékos megoldásokat alkalmazzanak, mint a geotermikus fűtés-hűtés, továbbá a külső hővédő és árnyékoló szerkezet.

Csányi Sándor magánvagyonából egymilliárd forintos induló tőkével hozta létre a szociálisan rászorult, tehetséges tanulókat támogató alapítványt.

Az első közösségi házat 2006 márciusában nyitották meg Jászberényben. Azóta további három központban - Somogyban Nagybajom mellett Kaposváron, valamint a szomszédos baranyai megyeszékhelyen, Pécsett - közel másfélszáz fiatalt segítenek képességeik kibontakozásában.

A személyre szabott fejlesztő foglalkozásokon alapuló programban 10 éves kortól a diploma megszerzéséig vesznek részt a fiatalok. Tanulmányaik során főként az informatika és az idegen nyelv tanítására helyezik a hangsúlyt, emellett tanulás-módszertani, drámapedagógiai tréningeken is részt vesznek, programozást, zenét, rajzot, matematikát, táncot tanulhatnak.

Az alapítvány az idén Szegeden egy újabb közösségi ház kialakítását, valamint két további tehetséggondozó csoport indítását tervezi.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×