eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Kire marad az új Ptk. elkészítése?

Az igazságügyi és rendészeti miniszter örvendetesnek tartja, hogy az államfő nem talált alkotmányossági problémákat a Polgári törvénykönyv tervezetében. Draskovits Tibor elmondta, változtatni fognak a kifogásolt pontokon. Répássy Róbert fideszes politikus szerint azonban az államfő által kifogásol hibák sokkal súlyosabbak, mint egy-egy alkotmányossági kifogás. Sólyom László indoklásában azt írta: a jogszabály nem méltó arra, hogy a Magyar Köztársaság polgári jogi kódexévé váljon.

A Házszabály előírásainak nem megfelelően született az új Polgári törvénykönyv, amely számos szerkesztési és tartalmi hibát tartalmaz - tartalmazza Sólyom László köztársasági elnök levele, amelyben azt indokolta meg az Országgyűlés elnökének, miért küldte vissza a kódexet megfontolásra a Háznak.

Nincs még egy olyan törvény, amelyet olyan gyakran és olyan fontos életviszonyokban alkalmaznánk, mint a Polgári törvénykönyvet - írta a köztársasági elnök a Házelnöknek címzett levelében. Az államfő három fő érvet hoz amellett, miért küldte vissza a jogszabályt az Országgyűlésnek. Egyrészt a Ptk.-nak szavai szerint ellentmondásoktól mentesnek, valamint áttekinthetőnek kell lennie, ennek a követelménynek pedig csak akkor felelhet meg egy jogszabály, ha a megalkotása különösen gondos eljárás szerint történik, ennek azonban az új Ptk. nem felel meg. Másrészt a jogszabályban nem fordulhatnak elő ellentmondások, esetlegességek, a Ptk. szerinte ennek az elvárásnak sem felel meg. Harmadrészt Sólyom László azért küldte vissza a terjedelmes normát, mert az nemcsak formailag nem felelnek meg az elvárásoknak, hanem tartalmilag is számos pontja kifogásolható.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter nagyon örül annak, hogy az államfő alkotmányossági aggályokat nem említett a kifogásai között, pedig ez egy 1200 paragrafusból álló jogszabály esetében könnyel megtörténhetett volna.

Elmondta azt is: Sólyom László észrevételei közül legfontosabbnak az emberi méltóság védelmének hangsúlyosabb megjelenítését tartja. Hozzátette: természetesen számos korrekciót kezdeményeznek majd a jogszabályon, ezek azonban annak egészét nem érintik majd.

Fidesz: A javaslat szakmailag alkalmatlan

A Fidesz szerint abból, hogy Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a Ptk.-módosítást az látszik, hogy szakmailag alkalmatlan a javaslat.

Répássy Róbert frakcióigazgató szerint az alkotmányossági aggályoknál súlyosabb probléma az, hogy az államfő a normaszöveget alkalmatlannak tartja arra, hogy az ország polgári jogi kódexévé váljon.

Hozzátette: a jelenlegi kormánynak sem a parlamentben nincs meg a többsége, sem a társadalomban a kellő támogatottsága ahhoz, hogy egy ilyen horderejű, évtizedekre szóló jogszabályt alkosson, így ez már a következő kormányra marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×