eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Egyre lejjebb nyomja a Fidesz az MSZP-t

A Népszabadság az Ipsos legfrissebb felmérése alapján azt írja, hogy szélesebbre nyílt az olló a Fidesz és az MSZP támogatottsága között, a legnagyobb ellenzéki párt múlt havi két és félszeres többlete már meghaladja a három és félszerest.

Október elején 2,9 millió főt találhattunk a Fidesz hívei között, s nagyjából nyolcszázezren voltak az MSZP támogatói, vagyis az összes választó 10 százaléka. A szocialisták számára azonban nem csak a szavazótábor szerény mérete okozhat fejfájást, hanem a támogatók alacsony aktivitási szintje is. Ez tartós probléma: több mint három éve megfigyelhető, hogy az MSZP-sek részvételi hajlandósága alatta marad a fideszesekének. A ritka kivételt jelenti ez a hónap, amikor ilyen kicsi a különbség: a kormánypártiak 58, az ellenzékiek 61 százaléka mondta, hogy elmegy szavazni.

A Magyar Nemzet szerint lényegében megfelezi, félmilliárd forinttal csökkenti a jövő évi költségvetés tervezete az iskolatej program támogatását. Ez a pénz csak az első félévre lesz elég. Ez azt jelenti, hogy a tanév vége után az a több mint 120 ezer óvodás és iskolás gyermek sem juthat hozzá a reggeli friss innivalóhoz, akik jelenleg mindennap kapják a két és fél deciliternyi tejet.

Az Indexen az olvasható, hogy a hivatalos közlés szerint az újinfluenza harmadik magyar áldozata volt az a nyíregyházi nő, aki október 2-án halt meg. A család szerint azonban Rita halálát az okozta, hogy hiába szólt több nőgyógyásznak is a mellében érzett csomóról és hiába ment el rendszeresen a szűrésekre, a legutolsó pillanatig nem vették észre, hogy melldaganata van. A nő után egy három hónapos gyermek maradt. A család perelni készül.

A Világgazdaság azt írja, hogy mind fontosabbak a gasztronómiai fesztiválok egy-egy város, térség idegenforgalmi vonzereje, ezáltal fejlődése szempontjából. Ezek a többnapos programok ugyanis összeforrnak a helyszínek neveivel, fontos identitásteremtő eseménnyé válnak. Ráadásul nemcsak a belföldi, hanem a beutazó turizmus szempontjából is egyre fontosabbak, hiszen mind több külföldi vendég látogatja őket. Ma Magyarországon évi 100-120 gasztronómiai fesztivált tartanak, ezeket másfél-két millióan látogatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×