eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért nem születik annyi gyerek, amennyit szeretnénk?

A magyarok többsége szerint a gyermek a boldogság legfontosabb tényezője, ugyanakkor minél képzettebb valaki, annál nagyobb a különbség aközött, hogy hány gyereket tervez - és hányra vágyik. Ez derül ki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tanulmányából. Kopp Mária, az intézet tudományos igazgatóhelyettese egy budapesti fórumon ismertetve az eredményeket elmondta: a gyermeket vállaló családokat az államnak jobban kellene segítenie.

A nők és a férfiak 70%-a úgy gondolja, hogy boldogtalan lehet az, akinek nincs gyereke. Ez olvasható abban a tanulmányban, amelyet Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese készített. A szakember kifejtette: az általános iskolát végzettek esetében megszületnek a tervezett gyerekek, míg a képzettebbek esetében a tervezett és vágyott gyerekszám között nagy különbség van.

"Húsz fiatalnak 11 gyereke születik csak ma Magyarországon, és 23 gyereket szeretnének. A kérdés, hogy miért van ez? Az utóbbi időben döbbentem rá, hogy sok mindennek van minisztériuma, felelőse, de annak, hogy mitől függ az, hogy megszülethetnek-e a gyerekek, van-e jogunk megszülni a kívánt, tervezett gyerekeket, ennek nincs minisztériuma, felelőse az országban. Ezért gondoltuk, hogy egy erős lobbiszervezetet kell létrehozni, hogy segítsük a tervezett és kívánt gyerekek megszületését" - hangsúlyozta a kutató.

A professzor szerint ugyanakkor nemcsak a civil kezdeményezésre, hanem az állam segítségére is szükség van.

Kopp Mária érthetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy egész Európában Magyarországon a legalacsonyabb a részmunkaidő, az otthoni munka és a rugalmas munkaidő aránya. Mindenhol máshol, a szomszédjainknál is meg tudják ezt oldani, Magyarországon miért nem? - tette felé a kérdést, és rögtön meg is válaszolta: azért, mert egyértelműen kiderül, hogy azokban az országokban merik világra hozni a kívánt gyermeket az asszonyok, ahol vissza tudnak menni a korábbi hivatásukba.

Kopp Mária felidézett egy másik felmérést, amely szerint Zimbabwe után Magyarországon a legreménytelenebbek az emberek a jövőjüket tekintve, ráadásul úgy vélik, hogy az élet öt év múlva sem lesz jobb.

A szakember úgy véli: nehezíti a demográfiai helyzetet, hogy a Magyarországon élő három millió magányos ember egymásra találásának nem kedvez a társadalom. A professzor szerint jelenleg az a felismerés hiányzik, hogy a változtatás mindannyiunk érdeke: az országé, a politikusoké, a gazdaságé, és nem utolsó sorban a családoké.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×