eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A varsói felkelés résztvevőiről emlékezett meg XVI. Benedek pápa

A 65 évvel ezelőtti varsói felkelés résztvevőiről emlékezett meg XVI. Benedek pápa vasárnapi úrangyala imádságában.

- A felkelők hősiessége és a nemzet ereje teremtette meg a szabad Lengyelországot. Életük feláldozása meghozta gyümölcsét: a békét és a fellendülést hazájuknak - mondta a német születésű pápa lengyelül, hozzátéve, hogy imáival csatlakozik a lengyel fővárosban tartott megemlékezés résztvevőihez.

A varsói felkelés 1944. augusztus 1-jén robbant ki a lengyel Honi Hadsereg (Armija Krajowa), a Londonban székelő emigráns (polgári) kormány fegyveres erejének felhívására, azzal a céllal, hogy még a keletről közeledő Vörös Hadsereg megérkezése előtt felszabadítsák Varsót a német megszállás alól. A német túlerő végül, 63 napig tartó küzdelem után legyűrte a lengyel felkelőket. A harcokban 18 ezer lengyel és 17 ezer német fegyveres halt meg, a polgári áldozatok száma 180 ezer volt. A kapituláció után a náci megszállók félmillió lakost űztek el a fővárosból, Varsót pedig - Hitler utasítására - a földdel tették egyenlővé.

Szombaton lengyel állami vezetők és több száz világháborús veterán részvételével tartottak megemlékezést a lengyel fővárosban a felkelés 65. évfordulóján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×