INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Vízfogyasztási rekord dőlt meg a fővárosban

Infostart / InfoRádió
Megdőlt az idei esztendő vízfogyasztási csúcsa szerdán, Budapesten - tájékoztatta az InfoRádiót a Fővárosi Vízművek szóvivője. Lévai Zsuzsanna szerint locsolási tilalomra egyáltalán nem kell számítani. Az áramfogyasztás viszont nem döntött rekordot.

Idén az eddigi legmagasabb vízfogyasztást mérték szerdán Budapesten: 613 ezer köbméternyi - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Vízművek szóvivője. Lévai Zsuzsanna hozzátette: a kánikulában összesen 613 ezer köbméter vizet használtak el a fogyasztók.

A szakember szerint az időjárás főleg a lakosság és nem az ipari fogyasztók vízhasználatát befolyásolja; a nagy melegben elsősorban a locsolásra és a tisztálkodásra fordított víz mennyisége emelkedik.

Lévai Zsuzsanna hangsúlyozta: még mindig elenyésző mennyiségű csapvizet használnak ivásra a fővárosi fogyasztók.

A Fővárosi Vízművek szóvivője szólt arról is, hogy a 80-as évek végéhez képest mérhetően tudatosabban használják az emberek a vezetékes vizet: akkor még csaknem a tegnapi érték kétszeresét, egymillió köbméternél is többet használtak el a fővárosiak egy-egy kánikulai napon.

Még mindig akadnak, akik megpiszkálják a mérőórát, hogy az a valósnál kisebb fogyasztást mérjen. Lévai Zsuzsanna ezzel kapcsolatban elmondta: ma már számítógéppel ellenőrzik az elhasznált víz mennyiségét, így könnyen kiderül, ha valakinek jelentősen csökken a fogyasztása.

A szóvivő megjegyezte: a mostani vízfogyasztás mellett elképzelhetetlen, hogy locsolási tilalmat kelljen elrendelni.A címlapról ajánljuk