eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nézőpont Intézet: Jelentős fordulatot hozhat az MSZP júliusi kongresszusa

Az MSZP előtt két út áll: új, fiatal politikust jelöl miniszterelnöknek az áprilisi konszenzus felrúgásával, vagy a "biztonsági forgatókönyv" szerint a Lendvai-Szekeres-Kiss trojka ajánl jelöltet a kongresszusnak - tartalmazza a Nézőpont Intézet elemzése.

Az intézet emlékeztet rá: az MSZP több, egymással versengő erőcsoport dinamikus egyensúlyára épülő szervezet, ezért "eddig csak az a vezető volt hosszú távon is sikeres a szocialisták élén, aki egyszerre tudott e platformok többségének érdekeit szem előtt tartva lavírozni úgy, hogy közben a párt hagyományos szavazóit sem idegenítette el".

Az elemzés szerint a párt miniszterelnök-jelöltjének két feltételnek kell megfelelnie. Az első, hogy tükrözze a párt belső erőviszonyait, vagyis képes legyen fenntartani az egységet. E nélkül nehezen teljesíthető a második feltétel, a párt által kitűzött egyharmados választói támogatás elérése, visszaszerzése.

"Ez a két kritérium érvényesülhet úgy is, hogy fennmarad a Gyurcsány Ferenc lemondását követően kialakított és jórészt az idősebb generáció által dominált vezetőség (...), valamint egy bizalmi szavazás után megújított, a fiatalabbakat kulcspozícióba emelő konstrukció révén is" - foglalták össze a lehetőségeket.

Az elemzés szerint az MSZP előtt két út áll: felrúghatják az áprilisi konszenzust, ekkor egy megújított vezetőséggel sorakoznak fel az újonnan megválasztott miniszterelnök-jelölt mögé, vagy maradnak az eddigi keretek között "és a Lendvai-Szekeres-Kiss trojka konszenzusos személyt ajánl a kongresszus számára" - vélekedett az intézet.

Az úgynevezett "biztonsági forgatókönyv" szerint a fiatalok és az idősek nem viszik kenyértörésre a generációs feszültséget, és az "igazi baloldali" profilhoz egy tapasztalt jelöltet támogatnak, aki alkalmas lehet a válságkezelés és megszorítás miatt kiábrándult törzsbázis legalább részleges visszahódítására. A "régiek" jelöltje így az MSZP baloldaliságát hangsúlyozva térhet vissza az 1994-es stratégiához, ami egyben a Gyurcsány-érával és a volt pártelnök-miniszterelnök politikájával való nyílt szakítást jelenítené meg - foglalta össze az intézet. Ezzel a forgatókönyvvel számolva lehet esélyes a posztra Szili Katalin és Szekeres Imre.

Két forgatókönyv

A második forgatókönyv értelmében a kongresszus a fiatalítás mellett dönt és egy "új" arccal próbál kitörni a népszerűségi lejtmenetből, ez azonban kockázatosabb, mint az első forgatókönyv, de "a Gyurcsány-korszakkal szemben gyakorolt markáns kritikával hitelesítheti az elválást.

Az elemzés szerint bármely fiatal jelölt számára kockázatot jelent, hogy egy tisztújítással egybekötött teljes generációváltás után elszenvedett választási vereség minimum középtávon súlyosan gyengíti a "régiekkel" szembeni párton belüli alkupozíciókat. Eben a verzióban jelölt lehet Botka László szegedi polgármester, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, esetleg az idősebb és a fiatalabb generáció közötti kompromisszum jelöltjeként Mesterházy Attila frakcióvezető.

Abban az esetben, ha az MSZP-n belüli erőcsoportok képtelenek lesznek egyezségre jutni, az egység látszatának megőrzése érdekében egy kívülről érkező jelölt mögé sorakozhatnak fel a szocialisták. "A párton belüli tartós hatalmi vákuum azonban ahhoz is vezethet, hogy - korábbi nyilatkozatát felülbírálva - Bajnai Gordon legyen a jelölt.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×