eur:
386.57
usd:
358.39
bux:
0
2024. május 14. kedd Bonifác

Csaknem ezermilliárd forint támogatást kapnak az államtól a multik - lapszemle

A Balatonring helyén még mindig csak gaztengert látni dübörgő munkagépek helyett. Csaknem ezermilliárd forint támogatást kapnak a magyar államtól a multicégek. Molnár Csaba, Bajnai Gordon vagy Ficsor Ádám is lehet az új szocialista erős ember. Az idén nyári emelés után a következő évben is felfelé vinné a jövedéki adót a kormány. Témák a mai lapokból.

 A jövő tavasszal világbajnoki futamot rendeznének a Balatonringen, ám a Sávoly határába tervezett gyorsasági motoros versenypálya helyén még mindig csak gaztengert látni dübörgő munkagépek helyett - írja a Népszabadság. A beruházó szerint a látszat csalóka: a munkálatok jól haladnak, nem lesz újabb csúszás, a ring időben elkészül. A korábbi tervek szerint a pályát idén nyáron adták volna át, ám ezt a határidőt nem tudták tartani, emiatt a 2009-es Magyar Nagydíjat törölték a versenynaptárból és 2010 tavaszára halasztották a ring premierjét.

A Magyar Nemzet azt írja: évente csaknem ezermilliárd forint támogatást kapnak a magyar államtól a multicégek. Ez több, mint a megszorítások éves mértéke, és háromszor annyi, mint amennyi a hazai kis- és közepes vállalatoknak jut. A lapnak nyilatkozó közgazdászok szerint az összes adókedvezményt felül kell vizsgálni.

Az Index azt írja: várhatóan nem lesz téma az előrehozott választás a július 4-i MSZP-kongresszuson, viszont meghatározhatják a miniszterelnök-jelölés időpontját, és megfogalmazhatják óhajukat is az új jelölttel szemben. A jelek szerint a miniszterelnök-jelölt kiválasztásával a fiataloknak tesznek gesztust, ugyanis az aspiránsnak deklaráltan egy fiatalabb politikusnak kell lennie. Annyi biztosnak tűnik, hogy vélhetően nem lépi túl a 40-et, ajánlott valamilyen kormányzati tapasztalat, (de az is célszerű, ha a szocialista regnálás nyolc éve alatt nem végig volt kormánytag), illetve jó, ha van egy a nevéhez köthető, társadalmilag is sikeres ügy. A lap egy az egyben nem talált olyan szocialista politikust, akire a fenti kritériumok jellemzőek lehetnek, kisebb-nagyobb megszorításokkal azonban az Index szerint Molnár Csaba, Bajnai Gordon vagy Ficsor Ádám is lehet az új szocialista erős ember.

Az idén nyári emelés után a következő évben is felfelé vinné a jövedéki adót a kormány - írja a Napi Gazdaság. A már a kabinet előtt lévő, 2010. január 1-jével újabb 10 százalékos közteher-növelést tartalmazó javaslat alaposan átrendezheti a cigaretta-piacot. Már eddig öt százalékkal esett a legális forgalom. A tapasztalatok szerint az ilyen döntések elősegítik a fogyasztók leszokását a termékről vagy az olcsó kategória, illetve a fekete-szürke piacok felé terelik a vásárlókat. Az elmúlt években az adóbevételek alakulásán jól látszott a "fehéredés", ez azonban most meg is fordulhat.

A Világgazdaság azt írja: a bankok nem támogatják, de legalábbis elhamarkodottnak tartják a magáncsőd bevezetését, hiszen alaptalan várakozásokat kelthet. Állítják azt is, hogy a magáncsődre nem alkalmazhatók a vállalati csődszabályok, és sokba kerülne az eljárás adósnak, hitelezőnek egyaránt. Az igazságügyi kormányzat az eladósodott, ám új egzisztencia teremtésére képes embereken segítene. Az utolsó egyeztetések előtt áll a szabályozás koncepciója, amely módot ad a hitelezőkkel való megegyezésre, a méltányos törlesztésre.

A Portfolio.hu azt írja: az ingatlanárak és a jelzálogkamatok csökkenésének, valamint a nemrégiben bevezetett adókedvezményeknek köszönhetően májusban jóval több építkezést kezdtek meg és jóval több építési engedélyt adtak ki az USA-ban, mint egy hónappal korábban. Bár ezek az adatok is azt támasztják alá, hogy az amerikai ingatlanpiac helyzete stabilabb, mint néhány hónappal korábban, a magas munkanélküliség miatt a kalapács alá kerülő ingatlanok száma továbbra is magas, így a lap szerint szinte biztosak lehetünk abban, hogy még igen sok idő kell ahhoz, hogy az ingatlanpiac visszanyerje válság előtti formáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×