eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Ennyi pénzből nem lehet kórházat rendesen működtetni"

Nem lehet elfogadható színvonalon működtetni a kórházakat az idei pénzekből - állítja a Magyar Kórházszövetség. A szervezet elnöke már korábban azt nyilatkozta az InfoRádióban, hogy az intézmények 10 százalékos elvonás mellett működnek. Az egészségügyi miniszter szerint azonban nincs vészhelyzet, van viszont válság, ami miatt most nem jut több pénz az egészségügyre.

A kórházvezetők a szerdai budapesti rendkívüli közgyűlésükön elhangzott miniszteri tájékoztatóból értesültek az új finanszírozási rendszer részleteiről. Kiderült, hogy április óta kevesebb pénzt kapnak az ellátások után.

Korábban a kórházak számára meghatározták, hogy hány beavatkozást végezhetnek el állami pénzen. Amit azon felül végeztek, azt az intézménynek kellett kifizetnie. Április óta azonban nincs ilyen korlát, vagyis nincs kifizetetlen ellátás.

A kezelések, műtétek 70 százalékát állja az egészségbiztosító, de a fennmaradó 30 százalék esetében a pénzt az összes kórház között az esetszámok alapján osztják szét. Így a műtétek 70 százaléka fölött minél több ellátást nyújt egy kórház, arányaiban annál kevesebb pénzre számíthat.

Azt, hogy milyen kevésre, most tudták meg az intézményvezetők, akik szerint ennyi pénzből nem lehet elfogadható színvonalon működtetni a kórházakat.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke az InfoRádiónak korábban hangsúlyozta: a kórházakat emellett komolyan érinti az infláció, az ígért 5 százalékos béremelés fedezetének hiánya. Mint mondta: a tavaly szétosztott maradványpénzek mindössze három heti bérkifizetésre voltak elegendőek.

Még nem tudni, igazságos-e a rendszer

Az egészségügyi miniszter szerint azonban még nem lehet eldönteni, hogy az új rendszer igazságos-e, vagy sem. A tárcavezető az alacsonyabb finanszírozási rendszert azzal magyarázta, hogy a kórházak többségében hirtelen megemelkedett az elvégzett beavatkozások száma. Volt, ahol csaknem 150 százalékos teljesítményt számoltattak el az egészségbiztosítóval.

Szerinte ezen teljesítések mögött csak jelentés van, elvégzett munka nincs. Ezért az érintett intézmények, az összes szolgáltató egyharmada ellenőrzésre számíthat. Székely Tamás beszélt arról is, hogy finanszírozás ide vagy oda, több pénz a válság miatt most nem kerül a rendszerbe.

Az egészségügyi miniszter szerint legalább három hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy értékelhető legyen az április elsején bevezetett új kórház-finanszírozási rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×