eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Elegendő-e az uniós irányelv a Rába habzásának megállításához?

Megszavazta az Európai Parlament az úgynevezett lex Rábát, vagyis azt az irányelv-tervezetet, amely meghatározza, hogy mennyi szennyezőanyag kerülhet be az európai folyókba. Az irányelv alkalmazásáig azonban évek telhetnek el, ráadásul a naftalin-diszulfonát nem szerepel a tiltott anyagok között, holott sokak szerint éppen ez okozza a Rába habzását.

Több mint 30 szennyező anyagot tilt ki az Európai Parlament által már elfogadott irányelv-tervezet, amelyet azonban a közösség állam- és kormányfőinek, valamint környezetvédelmi minisztereinek is jóvá kell hagynia.

Bár a dokumentumot sokan lex Rábaként emlegetik, a tiltott anyagok listáján nem szerepel a naftalin-diszulfonát, az az anyag, amely sokak szerint a Rába habzását okozza. Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője szerint az még vita tárgyát képezi, hogy valóban ez a vegyület okolható a nyugati folyónk szennyezéséért, szerinte valószínűbb, hogy több, egymással reakcióba lévő szennyező anyag miatt habzik a víz. Az európai politikus szerint így is történelmi jelentőségű döntés született.

Szentgotthárd környezetvédelemért felelős alpolgármestere már nem ennyire optimista. Szerinte az uniós irányelv hasznos, de a Rába újabb habzása csak a magyar és az osztrák szakemberek összefogásával előzhető meg.

A Rába most éppen nem habzik, Bugán József szerint azonban ez a sok esőnek és a nagy vízhozamnak köszönhető. Õ azt valószínűsíti, hogy a folyóban most is épp annyi szennyező anyag van, mint korábban.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×