eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Az egészségügyi reform eleve rossz csillagzat alatt született"

A külföldi napilapok és hírügynökségek kormányválságról írnak annak kapcsán, hogy a kisebbik kormányzó párt kilépett a koalícióból. A tudósítók szerint a koalíció vége a reformok végét jelenti.

A német Süddeutsche Zeitung azt írja, összeomlás előtt áll a magyar kormány. A liberális napilap beszámol a koalíciós pártok között a "fájdalmas reformok" miatt kialakult vitáról, az egészségügyi miniszter menesztéséről, majd az SZDSZ azon döntéséről, hogy kilép a koalícióból.

Az újság úgy ítéli meg, hogy a teljes kudarc előtt álló egészségügyi reform már eleve rossz csillagzat alatt született. Ennek kapcsán a lap emlékeztet Gyurcsány miniszterelnök úgynevezett "hazugságbeszédére", amelynek nyomán elvesztette sok választó bizalmát.

A Reuters hírügynökség tudósítója szerint a Magyarországot 2002 óta kormányzó koalíció vége ténylegesen a gazdasági reformok végét és a politikai instabilitás időszakának kezdetét jelzi. Mindez olyankor történik - állapította meg a Reuters -, amikor a magyar pénzeszköz és az államkötvények amúgy is sebezhetővé váltak.

A Reuters szerint annak ellenére, hogy a szocialisták fogadkoztak, hogy a továbbiakban is támogatják a miniszterelnököt, a kormánykoalíció felbomlása megpecsételheti Gyurcsány Ferenc sorsát, aki a legjobb esetben "béna kacsa" lesz miniszterelnöki tisztségében, legrosszabb esetben pedig tehertétel pártja számára.

A brit Financial Times elemzésében úgy ítéli meg, hogy Magyarország a kisebbségi kormányzás felé tart. Ennek kapcsán a cikk írója arra hívja fel a figyelmet, hogy az SZDSZ döntése nyomán a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista kormány valószínűleg nem tudja keresztülvinni az állami szektor "mélységesen népszerűtlen" átalakítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×