eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Gyurcsány: nyílt hatalmi küzdelem zajlik

A miniszterelnök szerint "teljesen világos, hogy nyílt hatalmi küzdelem zajlik" ma Magyarországon. Gyurcsány Ferenc az MSZP budapesti kongresszusán kijelentette, hogy kész elfogadni a pártelnöki jelölést, mert a kormány és a párt politikájának egységesnek kell lennie.

Gyurcsány Ferenc az MSZP budapesti kongresszusán kijelentette: hatalmi küzdelem zajlik ma Magyarországon, amely nem csak a parlamentnek felelős kormány legitimitását kérdőjelezi meg, hanem a parlament erkölcsi, politikai jogát ahhoz, hogy döntsön kormányról és kormányprogramról, mi több, a többség mögött álló pártok személyi és erkölcsi felhatalmazását és jogát arra, hogy aktív résztvevő legyen.

A miniszterelnök szerint ami történik, az a rendszerváltás, a tárgyalásos forradalom alatt létrejött nagy, politikai, történelmi kompromisszum megkérdőjelezése. A demokratikus politikai berendezkedést támadja.

"A történelem furcsa fintora, hogy annak a baloldalnak kell megvédeni e harmadik magyar köztársaság politikai kultúráját, amely baloldallal szemben a kihívást intézők legnagyobb érve, hogy nem elég demokratikusak és emiatt történelmi, morális, politikai értelemben nem elég legitimek" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Demokraták és radikálisok küzdelme

A kormányfő úgy vélte, hogy nem jobb és baloldal között zajlik a küzdelem, hanem demokraták és radikálisok között. "Most először egy nagyon jelentős támogatással bíró parlamenti párt ad ehhez a küzdelemhez politikai, ideológiai, szervezeti és talán még más muníciót is. Elválasztódott az a világos határvonal, amely a parlament, a szervezett, tagolt törvényhozás, kormányzati ellenőrzési mechanizmus és az utca tagolatlan akarat között van" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Ebben az ügyben nem lehet "isekben" fogalmazni - mondta a kormányfő, aki szerint nincs ok kompromisszumot mutatni, mert az maga a köztársaság sérelme.

"Nem keverem össze a Kossuth téren tüntető százakat vagy ezreket a magyar nemzettel. Magyarország túlnyomó többsége demokratikusan gondolkodik. Persze pöröl sok részletben a kormány politikájával, de ez az ország egy nyugodt, demokratikus, polgári világot szeretne" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

"Nem szeretnék olyan országban miniszterelnök lenni, melyben a poltikai viták végére esetleg a rendőrség teszi a pontot. Amit a Kossuth téren látok, sokszor nem a kedvemre való, nem is az ízlésem szerint való" - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Nem kell álvitát indítani"

Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy elfogadja majd a jelölést a pártelnöki posztra. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy ha a kormány politikája a közös politika, akkor az a párté is. Ha ez így van, akkor mindent annak az érdekében kell felhasználni, hogy ez a politika egységes maradjon egészen addig, amíg a politika és annak képviselője felé él a bizalom.

"Nem kell álvitát indítani arról, hogy a kormány politikája, vagy a párt politikája a helyes. Azt szeretném, ha a következő hetekben és hónapokban erről világosan beszélnénk. A pártelnök a párt politikájának első számú megtestesítője, nem ügyvezető és szervező" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc az egység fontosságáról beszélt, mondván, hogy csak addig lehet folytatni a jelenlegi politikát, amíg az egység létezik.

"Egy tapodtat sem hátra"

"Az a dolgunk, hogy amikor 2010-ben megkérdezik a választókat, hogy mégis ki vezesse ezt az országot, akkor azt mondják majd a választók, hogy voltak nehéz időszakok, nem szerettem sem ezt, sem azt, sem amazt, de most, 2010-ben, hogy túl vagyunk rajta, azt tudom mondani, hogy neki volt igaza és én voltam a kishitű" - vizionálta a miniszterelnök.

"Egyensúly és reform - egy tapodtat sem hátra. Ha valaki hátra akar fordulni, az álljon fel a kongresszuson és beszéljen egyenesen. Akinek van másik programja, álljon fel és mondja el" - szólította fel a kongresszuson megjelenteket Gyurcsány Ferenc.

Boldog lehet az ország

"Azt tudom mondani Magyarországnak, hogy tessék bízni bennem. Higgyék el, nem felejtettünk el kormányozni. Hogy hibázunk? Igen. De az hajt bennünket, hogy a végeredmény az lesz, hogy sokkal több az érdem, mint a hiba. Én sem hiba nélkül nem vagyok, sőt, azt hiszem, magánemberként és politikusként is volt, hogy meg kellett küzdenem az igazsággal és én maradtam alul. (...) Boldog lehet az az ország, amelynek lehetősége van választani a tökéletes és a tökéletlen között" - fejezte be az MSZP kongresszusán elmondott beszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×