eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Firemen at work on fire
Nyitókép: toxawww/Getty Images

Önkéntes tűzoltók gyújtogattak, hogy legyen munkájuk

Többéves szabadságvesztésre is ítélhetik azt a három szlovák önkéntes tűzoltót, akik tüzeket okoztak, hogy aztán eloltsák azokat, így biztosítva maguknak a munkát. A gyújtogatás okozta anyagi kár eléri a 215 ezer eurót, azaz mintegy 86 millió forintot.

A Paraméter hírportál számolt be róla, hogy a besztercebányai rendőrség a közösségi oldalán megerősítette, meggyanúsították a három önkéntes tűzoltót, akik számos tüzet maguk raktak, majd társaikkal együtt kivonultak eloltani a lángokat. A rendőrség idegen tulajdonban okozott anyagi kár miatt indított ellenük eljárást. Az ügyész az elkövetők vizsgálati fogságba helyezését indítványozta, s ha bűnösségük beigazolódik, akár nyolc évre is rács mögé kerülhetnek.

A gyújtogatást tavaly áprilisban kezdte a breznói járásbeli Závadka nad Hronom – magyarul Ágostonlak – község három önkéntes tűzoltója egy polomkai fatelepen, egy hónappal később pedig megismételték tettüket Heľpa település mezőgazdasági telephelyén. E két eset után sem hagyták abba a gyújtogatást, augusztusban szalmakazlakat lobbantottak lángra saját falujuk határában, novemberben pedig másodjára is felgyújtották a polomkai fatelepet. Idén egy farakás vált az általuk előidézett lángok martalékává, majd ismét visszatértek a polomkai telepre gyújtogatni, sorrendben harmadszor. Ekkor buktak le. A Joj TV információi szerint a rendőrség ekkor bukkant rá azokra a nyomokra, melyek elvezették őket a három önkéntes tűzoltóhoz.

A gyújtogatók közül a legfiatalabb még fiatalkorú, mindössze 16 éves. A rendőrség szerint ő két tűzeset keletkezésénél volt jelen, az idősebbek, egy 24 és egy 29 éves férfi mind a hatnál. Tettüket mindannyian beismerték. A gyújtogatás okozta anyagi kár eléri a 215 ezer eurót, azaz mintegy 86 millió forintot. A meggyanúsított önkénteseket háromtól nyolc évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. A fiatalkorú elkövető ennél enyhébb büntetésre számíthat.

Az elkövetők indítéka egyelőre nem ismert, ugyanakkor a legidősebb esetében – aki Ágostonlak önkéntes tűzoltó egyesületének a parancsnoka is egyben – az lehet a magyarázat, hogy hivatásos tűzoltó szeretett volna lenni, és így szerette volna felhívni magára a figyelmet.

Ágostonlak tűzoltó testületének 2021-ben 18 bevetése is volt, a megyei tűzoltóparancsnokságtól még kitüntetést is kaptak a legtöbb kivonulásért. Ján Tešlár, a település polgármestere értetlenül áll a történtek előtt. „Hihetetlenül hangzik, hogy mivel gyanúsítják őket” – mondta, hozzátéve, hogy a falu önkéntes tűzoltó testülete két év múlva ünnepelné fennállásának századik évfordulóját, ám úgy érzik, a három gyújtogató miatt folt esett a testület becsületén.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök közel egy éve, tavaly októberben fogadta a pozsonyi elnöki palotában a Szlovák Köztársaság Önkéntes Tűzoltóságának képviselőit, hogy köszönetet mondjon nekik a munkájukért. Az államfő akkor úgy fogalmazott, „az önkéntes tűzoltók szolidaritása és segítőkészsége lebont mindenféle politikai, véleménybeli, nemzetiségi vagy más jellegű különbséget”. Arról azonban most nem szólnak a hírek, hogy a három gyújtogató tagja volt-e a megyei szervezetek által delegált küldöttségnek.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×