eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Lefagyott Szlovákia az érettségiügyi fordulat hallatán

Az országos tisztifőorvos másfél hete szóbeli érettségizésre adott engedélyt, ezt szigorította most az oktatásirányítás. A középiskolások az elmúlt négy évben megszerzett jegyek átlaga alapján kapják meg a végső értékelést az érettségi bizonyítványban.

Szlovákiában márciusban jelentették be, hogy idén eltörlik az érettségi írásbeli részét. Április közepén Ján Mikas országos tisztifőorvos közölte, hogy engedélyezik a középiskolásoknak legalább a szóbeli rész teljesítését szigorú higiéniai feltételek betartása mellett. Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter azonban bejelentette, a szóbeli érettségi vizsgák ebben a tanévben elmaradnak. Zöldasztal helyett pedig jön az átlagolás.

„Az érettségi bizonyítványba az összes év végi osztályzat, valamint az utolsó két tanév félévi osztályzatának átlaga kerül” – tájékoztatott az oktatási tárca vezetője.

Az érettségi vizsga úgynevezett belső részéről szóló döntés minden középiskolára vonatkozik. A kapcsolódó tantárgyakról, amelyeknek osztályzatát beszámítják a jegybe, az iskola igazgatója határoz május 7-ig. A tantárgy átlagát és az osztályzatot az érettségi bizottság két tagja ellenőrzi, és az érettségi bizottság elnöke hagyja jóvá május 11-ig. Az iskola május 12-ig hozzáférhetővé teszi az osztályzatokat.

„Ha a diák elfogadja a jegyet, megkapja az érettségi bizonyítványát” – magyarázta a miniszter.

A bejelentés nemcsak a diákokat, hanem a tanárokat is váratlanul érte,

mert már szinte minden középiskolában felkészültek a klasszikus érettségiztetésre.

„A bejelentés bennünket is meglepett. A mostani negyedikesek ebben a tekintetben nagyon szerencsétlen korosztály. A diákok úgy lettek elbocsátva márciusban az iskolából, hogy nem tudták, hogy többet már nem jönnek, és elesnek olyan lehetőségektől, mint a ballagás, és attól, hogy tapasztalatot szerezzenek egy olyan vizsgáztatásból, amikor nagyobb mennyiségű tananyagról kell számot adniuk” – fogalmazott Marsall János, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója.

Klasszikus érettségi vizsgát csak azoknak a végzős középiskolásoknak kell tenniük, akik nem fogadják el a négy év átlagából kiszámított érdemjegyet.

Erről írásban kell értesítést küldeniük május 15-ig. A vizsgát ezután videokonferencia formájában vagy személyesen lehet letenni a Közegészségügyi Hivatal intézkedéseinek betartásával.

Az összes szlovákiai középiskola utolsó évfolyamában május 7-én ér véget a tanév, addig ki kell állítani a bizonyítványokat. Az érettségi bizonyítványokkal együtt az iskola legkésőbb június 30-ig kiadja őket. Az intézkedés 41 ezer végzős diákot érint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×