eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Júniustól keményen büntetik a dízelautók tulajdonosait Németországban

Hamburg belvárosának több forgalmas utcájából június elsejével kitiltják a régebbi gyártmányú dízel autókat. A levegő tisztaságának visszanyeréséért folyó erőfeszítések keretében az észak-német kikötőváros zárja ki forgalmából azokat a dízel-meghajtású gépkocsikat, amelyeknek kipufogógáza sok nitrogén-oxidot tartalmaz. Újabban Baden-Württenberg tartományban is hasonló intézkedést fontolgatnak.

Hamburg egyik legforgalmasabb utcáját az első világháborút követő időszak legendás kancellárjáról, Gustav Stresemannról nevezték el. A közel két kilométer hosszú útvonal mentén már megkezdték azoknak a tábláknak a felállítását, amelyek figyelmeztetik az euro 4-es dízel-autók tulajdonosait, hogy péntektől, azaz június elsejétől nem hajthatnak be a Stresemann utcába, sem pedig az ezt keresztező Max-Brauer fasorba.

Az intézkedést Hamburg tartományi kormánya rendelte el, miután a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság februárban úgy döntött, hogy a légszennyezettség csökkentése érdekében azonnali hatállyal ki lehet tiltani a városokból a régebbi gyártmányú dízelautókat, ha más eszközzel nem tudnak megfelelni az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak.

Noha egyelőre csak a 2009 előtt forgalomba hozott, illetve euro-4-es dízel-kocsikra vonatkozik a tilalom, Hamburg elöljárói utaltak arra, hogy még a kedvezőbb kibocsátású euro-5-ös autók kitiltása is szóba jöhet, ha a jövő héten életbe lépő intézkedés nem váltja be a hozzáfűzött reményeket.

Az észak-német nagyváros lépését hamarosan Stuttgart is követheti, mert Baden-Württenberg fővárosa – kiváltképpen földrajzi fekvéséből eredően – egyre nagyobb mértékben küzd a légszennyezettséggel, és a tartomány zöldpárti miniszterelnöke, Wilfried Kretschmer, is hajlik a dízel-meghajtású kocsik forgalmának korlátozására. Az ezen a héten Hamburgban érvénybe lépő intézkedést a német autóklub, az ADAC, élesen bírálta és rámutatott arra, hogy a gépkocsi tulajdonosokat büntetik azért a súlyos mulasztásért, amelyet az autógyárak követtek el a dízel-motorok emissziós értékeinek meghamisításával, ahelyett, hogy valóban környezetbarát meghajtású gépkocsikat bocsátottak volna forgalomba.

Berlinben a közlekedésügyi miniszter ígéretet tett olyan intézkedések mielőbbi foganatosítására, amelyek jelentősen hozzájárulnak a levegő szennyezettségének csökkentéséhez. Jelenleg 66 német városban lépi túl a légszennyezettség az Európai Unió által megengedett szintet, amelynek értelmében egy köbméter levegőben a nitrogén-oxid tartalom nem lépheti túl a 40 mikrogrammot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×