eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Fojtogatja a Brexit a brit gazdaságot

Fojtogatja a Brexit a brit gazdaságot

A londoni City elemzőinek legfrissebb jelentése szerint a Brexit, az Európai Unió elhagyásának előkészítése, rendkívül kedvezőtlen gazdasági állapotokat idéz elő Nagy-Britanniában. Az életszínvonal-csökkenés és az áremelkedési tendencia az év végéig mindenképp folytatódni fog.

Ezúttal főként olyan brit gazdasági szakértők szólaltak meg, akik ellenzik Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. De az adatok magukért beszélnek:

a bérek immár öt hónapja lassabban növekednek, mint az infláció,

és az év végéig nem várható változás ezen a téren. A bércsökkenés aránya nem katasztrofális, mindössze fél százalék, de ugyanakkor a fontsterling értékvesztése miatt drágulnak a külföldről Nagy-Britanniába behozott árucikkek. Nehezebb a megélhetés.

Hogy a bor drágább, hiszen importcikk, a szőlő nem nagyon terem meg Angliában, megint csak mérsékelten rossz hír, hiszen olyan bor-túltermelés van Európában, hogy az angol boltokban bőven találni iható és megfizethető borokat, viszont immár a ruházati cikkek is importként kerülnek a szigetországba, és ezeknek az áremelkedése érzékenyen érinti a családokat. A vonatjegyek árát Angliában az infláció mértékéhez igazítják, és mivel ez növekedik, várható, hogy jövőre a vasúti bérletek ára 3.6 százalékkal felmegy, ami nagy érvágás az elővárosokból ipari nagyvárosokba bejáró dolgozók számára, hiszen a vonatjegy amúgy is drága Angliában.

Jó hír csak a munkaerő piacról érkezett ezen a héten:

negyvenkét éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Ez persze nem jelent általános béremelkedést, az infláció pedig közel három százalékos, tehát a keresők növekvő száma nem jelenik meg általános gazdasági felhajtó erőként. A kormány a kedvezőtlen gazdasági adatok és tendenciák láttán átmeneti állapotokról nyilatkozik és türelemre int. A tárgyalások folynak, a részletek fokozatosan tisztázódnak. A kabinet immár egységesen áll az elhatározás mögött, hogy Nagy-Britannia 2019 március végéig elhagyja az Európai Unió intézményeit, és ez után következzék átmeneti időszak.

Szakértők szerint akármiféle alkotmányosan meghatározott kölcsönös megállapodások jönnek létre, az uniós szabadpiacnak Nagy-Britannia nem lehet szereplője. Ennek ellenére, új alapokon beindítva a dolgot, el kell érni, hogy a brit üzleti világ szabadon kereskedjen eddigi európai partnereivel is, fennmaradjon a munkaerő-beáramlás lehetősége, és a szigetország megtartsa a pán-európai együttműködés előnyeit, például a terrorelhárítás és a felderítési adatok megosztása terén.

Nem várható egyik napról a másikra megoldás, annál inkább megoldandó technikai feladatok dzsungele, amelyen a bit kormány csak határozott politikával lesz képes átvágni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×