eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin
Befejezték a hatnapos sztrájkot a Volkswagennél

Befejezték a hatnapos sztrájkot a Volkswagennél

A szakszervezetek megegyeztek az autógyár vezetésével az alkalmazottak bérének 2019-ig történő fokozatos emeléséről. Zoroslav Smolinský, a Modern Szakszervezet vezetője szerint 14 százalékkal nő az alkalmazottak fizetése, ezen felül 500 euró egyszeri jutalékban részesülnek.

Hétfőn reggel hatkor lezárult a sztrájk a pozsonyi Volkswagen autógyárban. A Modern Szakszervezet új kollektív szerződést kötött az autógyár vezetésével. Megegyeztek abban, hogy 2019-ig fokozatosan három szakaszban emelik az alkalmazottak fizetését. Az autógyár közleménye szerint július 1-jétől 4,7 százalékkal emelik a dolgozók bérét, akik 2018. január 1-jétől további 4,7 százalékkal több pénzt vihetnek haza. 2019 végéig pedig 4,1 százalékkal kapnak majd nagyobb fizetést.

Az autógyár vezetése délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy aláírták a 27 hónapra szóló új kollektív szerződést, amelyről Ralf Sacht, az igazgatótanács elnöke beszélt.

„A gyár történetének leghosszabb időre szóló kollektív szerződésével hosszú távú perspektívát adunk az alkalmazottainknak és a gyárnak”

– jelentette ki a német cégvezető.

Zoroslav Smolinský az autógyár alkalmazottait tömörítő Modern Szakszervezet vezetője közölte, minden követelésükben megegyeztek az autógyár vezetésével.

„A júliusi fizetéshez minden alkalmazott 500 euró egyszeri juttatást kap. Sikerült elérnünk, hogy 2018-ban egy, a törvény által megszabott kereten felüli szabadnapot kapjanak a munkások”

– nyilatkozta Smolinský.

Az alkalmazottaknak 2019-ben is jár majd egy plusz szabadnap. A szakszervezet vezetője azt is elmondta, hogy ezentúl nem tesznek különbséget a régi és új alkalmazottak között. Az egyes és kettes bértarifa-osztályt eltörlik, az új alkalmazottakat pedig automatikusan a hármas osztályba sorolják be. Újságírói kérdésre a szakszervezeti elnök azt válaszolta, hogy egyelőre nem tervezik kiterjeszteni a működésüket a másik három szlovákiai autógyárra, de szükség esetén szakmai tanácsot biztosan adnak.

A múlt kedden kezdődött részleges munkabeszüntetésben a gyár 12 300 dolgozójának mintegy 70 százaléka vett részt, hétfő reggeltől azonban újra teljes kapacitással dolgoznak a gyártószalagoknál, amelyeken naponta mintegy ezer autó készül. Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatta a sztrájkot, kijelentve, hogy a Volkswagen ugyanolyan fizetést kell adjon szlovák munkásainak, mint amilyet nyugat-európai alkalmazottainak ad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×