eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Előrehozott választásokkal oldják fel a patthelyzetet a spanyolok

Újra szavaznak a spanyolok június végén – a decemberi parlamenti választások óta ugyanis nem sikerült miniszterelnököt kinevezni és koalíciós kormányt létrehozni Madriban. Közben az EU pénzbüntetéssel fenyegeti a túlzott deficit eljárás alá került Spanyolországot.

Fülöp király megelégelte a politikai patthelyzetet és június 26-ra új parlamenti választásokat írt ki Spanyolországban.

Ibériában már december óta tart a politikai huzavona és az akkori választások óta még mindig nem sikerült új kormányt alakítani.

A decemberi voks az eddigi leginkább megosztott parlamentet hozta létre Spanyolországban. Miközben meggyengültek a hagyományos nagy pártok, a szocialisták és a Néppárt, új alternatív erők tűntek fel: a baloldali radikális és megszorítás-ellenes Podemos és a centrista Ciudadanos.

A politikai erőtér többpólusúvá válása pedig olyan patthelyzetet eredményezett, ami miatt még mindig a konzervatív néppárt vezére, Mariano Rajoy a miniszterelnök – igaz, csak ügyvezetőként.

Rajoy érdeme, hogy kivezette Spanyolországot az öt éven át tartó gazdasági válságból, viszont kormányzását korrupciós vádak kísérték, amelyeket ő határozottan tagadott.

Bár a gazdaság erősödik, az EU szerint még többet kell tenni, mert Brüsszelben nem tetszik, hogy a spanyolok évek óta túllépik az úgynevezett Stabilitási Paktumban megengedett, 3%-os költségvetési hiányt.

A Bizottság kedd jelentése szerint Madridnak még két évébe telik, mire sikerül leszorítania a deficitet és megkérdőjelezte a kormány állítását, hogy már jövőre meg tudná valósítani a hiánycélt.

A spanyol hiány 2009 óta haladja meg az EU által aláírt limitet és Brüsszel az idei év kezdetét szabta meg határidőként a hiány mérséklésére. Mivel Madrid ezt elmulasztotta és még egy év haladékot kért, pénzügyi büntetésre számíthat.

Mindeközben a politikai pártok újabb választási kampányt indítanak, de kérdéses, hogy bárki is azzal prbóbálna meg választókat szerezni, hogy az EU-hiánycél megvalósítását ígérné.

A decemberi, patthelyeztet előidéző választásokat a Néppárt nyert, de elveszítette többségét. Azt követően, hogy a második helyezett Szocialista párt a Podemos ellenállása miatt nem tudta összefogni a baloldali erőket, VI. Fülöp király a parlament feloszlatása és új választások kiírása mellett döntött.

Az El País napilap vasárnapi felmérése szerint december óta csekély mértékben erősödött a Néppárt, másfél százalékot vesztettek a szocialisták és több, mint 2,5 százalékot a megszorítás-ellenes radikális párt, a Podemos. A centrista Ciudadanos viszont 3 százalékot nyert.

Előfordulhat, hogy a megismételt választások sem hoznak működőképes koalíciót Spanyolországban és így szokatlan módon, akár harmadszor is az urnák elé hívhatják a polgárokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×