INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

"A tömeges bevándorlás ellentétes Nagy-Britannia érdekeivel"

Infostart / InfoRádió
Manchesterben megkezdődött a kormányzó brit Konzervatív Párt évi konferenciája. A nyitónap egyik szónoka, Theresa May belügyminiszter a migrációt választotta fő témájául. Úgy látja, hogy a tömeges bevándorlás lehetetlenné teszi szilárd társadalom kialakítását, és ellentétes Nagy-Britannia érdekeivel.

A brit belügyminiszter beszéde azt részletezi, milyen hatalmas terhet ró a gazdasági migránsok beáramlása a közszolgáltatásokra és az infrastruktúrára. A bevándorlóknak lakásokat kell építeni, a gyerekeiket iskoláztatni kell.

"A világ szegényebb tájairól milliók szeretnének ide jönni, de minden országban meg kell határozni a befogadás felső határát. Nagy-Britannia több mint 4 millió fontsterlinget költ már csak arra is, hogy veszélytelen európai uniós országokból, például Spanyolországból és Lengyelországból érkezők menedék-kérelmeit bírálja el" - hangsúlyozza konferencia-beszédében a miniszterasszony, hozzátéve, hogy a tényleges üldözöttek és háborús menekültek befogadása erkölcsi kötelesség, de a gazdasági migránsok terhet jelentenek.

 "A migránsok közül nem mindenki képzett villanyszerelő, mérnök vagy orvos, a tömeges bevándorlás gazdasági haszna a nullához jár közel" - mondja Theresa May.

A Konzervatív Párt évi konferenciája alkalmából a párt egyik veteránja, Sir Malcolm Rifkind, aki a Thatcher-kormányban és John Major kormányában volt miniszter, a színvonalas esti lap, az Evening Standard hasábjain közölt elemzést arról, hogy milyen veszélyei lehetnek a szocialista ellenzék gyengülésének. 
Az excentrikus új szocialista pártvezető, Jeremy Corbyn balra húzó elvei a Labour gyengülését fogják előidézni, s ha konzervatív párti körökben azt látják, hogy a legjelentősebb ellenzéki pártnak elszáll az esélye arra, hogy kormányra kerüljön, akkor felütheti fejét az elbizakodottság. A jövőben nagy kérdésekről kell dönteni, népszavazás lesz az uniós tagság kérdéséről, parlamenti szavazás arról, hogy a brit légierő is bombázza-e az Iszlám Állam terroristáit Szíriában, tehát meg kell őrizni a kormánypárt belső egységét.

A cikkíró Abba Eban volt izraeli külügyminisztert idézi, aki szerint az a különbség egy kormánypárt és az ellenzék között, hogy a miniszterelnök minden reggel arra gondol: "Ma milyen országos fontosságú lépések várnak rám?", az ellenzék vezére meg arra, hogy: "Ma miről fogok beszélni?"


A címlapról ajánljuk