eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tbilisziben még mindig vadállatok sétálnak

A helyi állatkertből kiszabadult ragadozók kószáltak a grúz főváros, Tbiliszi utcáin, miután vasárnap egy váratlan áradás nyomán kiszabadultak. A heves esőzéseket kísérő árvíz tucatnyi ember halálát okozta.

Apokaliptikus jelenetek Tbiliszi utcáin, amelyek bejárták a világot: az általában csak pataknak tartott Vere folyó a hétvégi heves esőzések nyomán annyira megáradt, hogy autókat sodort el egy autóútról és romba döntötte a grúz főváros állatkertjét, ahonnan sok vadállat kiszabadult. Fotókat itt láthat.

A mentesítés hétfő reggel is tartott, önkéntesek tömege - köztük gyerekek is - lapátolta a sarat a város utcáin. A városháza Facebook oldalának háttérképén a félárbocra eresztett nemzeti lobogó látható.

A katasztrófában 12 ember halt meg, köztük hárman az állatkertben, miközben az onnan kiszabadult vadállatok egy része még hétfőn hajnalban is szabadon kószált a városban.

Arról, hogy az állatok megtámadtak-e embereket, nem érkeztek jelentések. A hatóságok ugyanakkor hajtóvadászatot indítottak utánuk.

Egy vízilovat kábító lövedékekkel állítottak meg. A gyerekkórház területére tévedt medvét, hiénát és farkasokat viszont lelőtték. A helyi lakosok tiltakoztak, de a hatóságok szerint az állatok túlságosan agresszívek voltak ahhoz, hogy be tudják fogni őket.

A közösségi médiában feltűnt képeken azt lehetett látni, hogy egy oroszlán kóborol az utcákon, egy medve próbál felmászni egy emeleti ablakhoz és egy aligátort is lefotóztak.

Az, hogy összesen hány vad szabadult ki, nem volt világos, mert az állatkert nagy része víz alá került. A hatóságok azt mondták, hogy nem találtak 20 farkast, nyolc oroszlánt, több jaguárt és tigrist.

David Narmania, Tbiliszi polgármestere arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

Az állatkertben tartott vadállatok egy jelentős részével az árvíz végzett és a tetemeikről készült fotók is feltűntek a Twitteren.

A 12 emberi áldozat mellett többen eltűntek és 36 sérülésről érkezett hír. Tbiliszi több ezer lakója maradt víz- és áramellátás nélkül, többen hajléktalanná váltak és az anyagi kárt 40 millió dollárra becsülték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×