INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Utolérte Merkelét Putyin visszhangja

Infostart / InfoRádió
A német média csaknem olyan bő terjedelmet szentelt Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti tárgyalásainak, mint a közelmúltban Angela Merkel kancellár látogatásának.

Az állami német tévécsatorna tegnap esti híradásának második fő témája Putyin budapesti útja volt. A helyszíni jelentés tudósított az energia-ügyi megállapodásról, de bő teret szentelt az ellenzék tüntetésének is, amelynek résztvevői a magyar-orosz közeledést ostorozták.

A müncheni Süddeutsche Zeitung cikke hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor hintapolitikát folytat a Kelet és a Nyugat között. Ennek során nem riad vissza attól sem, hogy eltérjen a Moszkvával szemben kialakított uniós állásponttól, mert részint sikeresnek tartja úgymond Putyin orosz típusú illiberális demokráciáját, részint pedig gazdasági előnyök végett hízeleg Moszkvának. A Süddeutsche Zeitung szerint a paksi atomerőművel kapcsolatos megállapodást nemcsak Orbán ellenzéke kifogásolja, hanem az Európai Unió bizottsága és több korrupció-ellenes szervezet is, ugyanis Paks 2-re nem volt versenykiírás.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy az orosz elnökkel folytatott eszmecseréjét követő sajtóértekezleten Orbán Viktor az Európai Unió és Moszkva közti viszony normalizálása mellett szállt síkra. A lap utal arra, hogy a miniszterelnök nemrég tett kijevi látogatása során megelégedéssel nyilatkozott az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetéről, azonban - így a Frankfurter Allgemeine Zeitung - Szijjártó Péter külügyminiszter már nem hagyta szó nélkül, hogy az ukrán hadseregbe aránytalanul sok magyar nemzetiségűt soroznak be és vezényelnek a keleti frontra.

A Düsseldorfban megjelenő Handelsblatt úgy véli, hogy a jobboldali populista magyar kormányfő Oroszország közép-európai stratégiai partnerévé szeretne felnőni, amelyre jók az esélyei, ugyanis Moszkva számára Magyarország az egyetlen lehetőség az Európai Unión belül. A semleges Ausztria, amely hagyományosan jó kapcsolatot ápol Moszkvával, túlságosan szoros viszonyban áll Németországgal, mintsem hogy egy ilyen szerepet felvállalhasson. Orbán hintapolitikájának azonban nagy ára van, mert eljátssza a hitelét. Erre komoly szavakkal figyelmeztette Merkel kancellár nemrég tett budapesti látogatásán - de úgy látszik Angela Merkel intése pusztába kiáltott szó maradt - írja a Handelsblatt.

A berlini Tageszeitung idevágó cikke kiemeli, hogy Putyin az ukrajnai válság kirobbanása óta először járt egy uniós tagállamban, amely egyúttal NATO-ország is. Orbán Viktor dörgölőzni próbál az orosz elnökhöz - így a Tageszeitung - holott a lakosság zöme még nem felejtette el a négy évtizedes szovjet uralmat Magyarország felett.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk