eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Utolérte Merkelét Putyin visszhangja

A német média csaknem olyan bő terjedelmet szentelt Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti tárgyalásainak, mint a közelmúltban Angela Merkel kancellár látogatásának.

Az állami német tévécsatorna tegnap esti híradásának második fő témája Putyin budapesti útja volt. A helyszíni jelentés tudósított az energia-ügyi megállapodásról, de bő teret szentelt az ellenzék tüntetésének is, amelynek résztvevői a magyar-orosz közeledést ostorozták.

A müncheni Süddeutsche Zeitung cikke hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor hintapolitikát folytat a Kelet és a Nyugat között. Ennek során nem riad vissza attól sem, hogy eltérjen a Moszkvával szemben kialakított uniós állásponttól, mert részint sikeresnek tartja úgymond Putyin orosz típusú illiberális demokráciáját, részint pedig gazdasági előnyök végett hízeleg Moszkvának. A Süddeutsche Zeitung szerint a paksi atomerőművel kapcsolatos megállapodást nemcsak Orbán ellenzéke kifogásolja, hanem az Európai Unió bizottsága és több korrupció-ellenes szervezet is, ugyanis Paks 2-re nem volt versenykiírás.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy az orosz elnökkel folytatott eszmecseréjét követő sajtóértekezleten Orbán Viktor az Európai Unió és Moszkva közti viszony normalizálása mellett szállt síkra. A lap utal arra, hogy a miniszterelnök nemrég tett kijevi látogatása során megelégedéssel nyilatkozott az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetéről, azonban - így a Frankfurter Allgemeine Zeitung - Szijjártó Péter külügyminiszter már nem hagyta szó nélkül, hogy az ukrán hadseregbe aránytalanul sok magyar nemzetiségűt soroznak be és vezényelnek a keleti frontra.

A Düsseldorfban megjelenő Handelsblatt úgy véli, hogy a jobboldali populista magyar kormányfő Oroszország közép-európai stratégiai partnerévé szeretne felnőni, amelyre jók az esélyei, ugyanis Moszkva számára Magyarország az egyetlen lehetőség az Európai Unión belül. A semleges Ausztria, amely hagyományosan jó kapcsolatot ápol Moszkvával, túlságosan szoros viszonyban áll Németországgal, mintsem hogy egy ilyen szerepet felvállalhasson. Orbán hintapolitikájának azonban nagy ára van, mert eljátssza a hitelét. Erre komoly szavakkal figyelmeztette Merkel kancellár nemrég tett budapesti látogatásán - de úgy látszik Angela Merkel intése pusztába kiáltott szó maradt - írja a Handelsblatt.

A berlini Tageszeitung idevágó cikke kiemeli, hogy Putyin az ukrajnai válság kirobbanása óta először járt egy uniós tagállamban, amely egyúttal NATO-ország is. Orbán Viktor dörgölőzni próbál az orosz elnökhöz - így a Tageszeitung - holott a lakosság zöme még nem felejtette el a négy évtizedes szovjet uralmat Magyarország felett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×