eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Valóban fenyeget a szuperholokauszt?

Csehországban sem ért egyet mindenki Milo¹ Zeman államfő keddi kijelentésével, amely szerint a világot egy újabb "szuperholokauszt" veszélye fenyegeti, és ezért egy nemzetközi fegyveres akcióra van szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt. A cseh külügyminiszter badarságnak nevezte az elnök szavait.

Az Iszlám Állam és általában a nemzetközi terrorizmus elleni összehangolt nemzetközi fegyveres fellépésre szólított fel kedden Milo¹ Zeman cseh köztársasági elnök Prágában, az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián. Az államfő az Iszlám Államot Hitler birodalmához hasonlította, és azt mondta, hogy az veszélyt jelent az egész világra nézve.

"Véleményem szerint egy szuperholokauszt fenyeget bennünket" - fogalmazott Milo¹ Zeman, aki úgy véli, hogy mindez emberek százmillióinak halálát okozhatja, s melynek  nem csak zsidók, hanem keresztények, nem utolsó sorban pedig maguk a muszlimok is áldozatul esnek majd.

Ján Fingerland, a Cseh Közszolgálati Rádió kommentátora bulvár jellegűnek nevezte az államfő kijelentését. "Úgy gondolom, hogy egy ilyen megfogalmazás jól mutatott volna egy bulvárlap címoldalán, de nem hiszem, hogy a holokausztról szóló emlékkonferencián ez a legjobb kifejezés az elnök szájából" - mondta a kommentátor.

¥ubomír Zaorálek cseh külügyminiszter nem ért egyet Milo¹ Zeman azon javaslatával sem, amely szerint a nemzetközi közösség az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt közös katonai akciót hajtson végre az Iszlám Állam ellen. A tárcavezető Zeman felhívására reagálva közleményében azt a kérdést tette fel, hogy talán keresztes hadjáratot kellene hirdetniük a dzsihádista csoportok ellen, amelyek Szenegáltól Szomáliáig találhatóak.

"Mindez badarság" - fogalmazott a cseh diplomácia vezetője. Később újságíróknak nyilatkozva még hozzátette, nem hisz a Nyugat semmiféle katonai beavatkozásában Szíriában, Irakban vagy akárhol máshol. Szerinte ugyanis a radikális iszlám ideológia rákos daganatát elsősorban a muzulmánoknak, különösen az araboknak kell kigyógyítaniuk.

A bírálatok ellenére két ellenzéki jobboldali párt - a TOP 09 és a Polgári Demokratikus Párt - vezetői támogatásukról biztosították Milo¹ Zeman javaslatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×