eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Putyin a Nyugatot okolja a válságért

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nyugatot hibáztatta hazája gazdasági gondjaiért. Szokásos elnöki beszédében azt mondta, hogy az országnak két éven át tartó recesszióra kell felkészülnie.

Rosszabb időpontra nem is időzíthették volna Vlagyimir Putyinnak az Oroszország helyzetéről szóló szokásos éves beszédét.

Néhány nappal azelőtt, hogy az elnök a pódiumra állt, az Orosz Központi Bank egy az éjszaka közepén végrehajtott drasztikus kamatlábemeléssel próbálta megállítani a rubel értékvesztését a dollárral szemben. Nem sikerült.

Putyin beszéde előtt elemzők találgatták, hogy békülékenyebb, vagy harciasabb hangnemet üt meg a Nyugattal szemben. Õ az utóbbit választotta és azt mondta: két éven át tartó gazdasági válság az ára, hogy Oroszország megőrizze függetlenségét a "Nyugat agressziója közepette".

Az elnök többször is külső tényezőkkel magyarázta a rubel árfolyamesését és a várható gazdasági visszaesést.

Oroszország egy olyan medve, amelyet a Nyugat meg akar gyengíteni. Először elvette az atomfegyvereit, most a természeti kincseire fáj a foga. "Mindig le akarnak bennünket láncolni, és ha ez sikerül, akkor kitépik a fogainkat és a karmainkat és csak egy kitömött állat marad belőlünk" - mondta.

Az orosz rubel közel egy év alatt 45 százalékot veszített értékéből a leesett olajár és a Krím visszacsatolása és kelet-ukrajnai harcok miatt bevezetett nyugati szankciók nyomán.

Az Orosz Központi Bank drámai mértékű, 6,5 százalékos keddi kamatlábemelése nem tudta megnyugtatni a piacokat. A Központi Bank szerint az orosz gazdasági jövőre akár 5 százalékkal zsugorodhat, ha az olaj ára hordónként 60 dollár körül marad.

Közben Brüsszelben Donald Tusk, az Európai Tanács új elnöke bejelentette, hogy az EU a hétvégén új szankciókat vezet be az Oroszország által márciusban visszacsatolt Krím félsziget ellen. "A szankciókat Oroszország pénzügyi gondjaira való tekintettel sem enyhítik" - tette hozzá.

A volt lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy az EU-nak új Oroszország-stratégiát kell kialakítania, amely túlmutat a szankciókon. "Európaiakként vissza kell szereznünk az önbizalmunkat és élnünk kell az erőkkel" - jegyezte meg.

Tusk dinamikus stílusára utalhat, hogy az EU-csúcsot egy nap alatt lebonyolították.

Az EU-vezetők a csúcs után azt mondták, készek pénzügyi segítséget küldeni a tönk szélére került Ukrajnának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×