eur:
389.67
usd:
362.69
bux:
67995.88
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ellenállhatott az Iszlám Állam kivégzett túsza

Az úgynevezett "Iszlám Állam" által legutóbb kivégzett nyugati túszról készült videó arra utalhat, hogy az amerikai fogoly szembeszállt fogvatartóival - mondta a férfi egyik ismerőse. A dzsihádisták brutális módon kivégeztek több szíriai katonát és ezúttal több szélsőséges felfedte az arcát a kamera előtt.

Peter Kassig, aki áttért az iszlám hitre és halála idején az Abdul-Rahman nevet viselte, valószínűleg szembeszállt őreivel - mondta egyik volt szobatársa, aki Bejrútban lakott vele együtt.

"Valami rosszul sikerült" - mondta Mitchell Prothero, a McClatchy ügynökség iraki tudósítója - "szerintem megpróbálta elrontani a videójukat" - tette hozzá.

Kassig, aki katonaként harcolt az iraki háborúban, majd egy jótékonysági ügynökséget hozott létre és civilként utazott Szíriába, 2013-ban tűnt el.

A legutóbbi ISIS-videón nem mutatják a túsz lefejezését, csak az övének tűnő levágott fejet. A dzsihádisták videójának nagy része közel 20 szíriai kormánykatona brutális kivégzéséről szólt, és a felvételen, szokatlan módon az elkövetők egy része nem takarta el az arcát.

"Lehetetlen, hogy azt tervezték, hogy 14 percen át mutatják szíriaiak kivégzését és aztán csak 30 másodpercet szánnak Peterre" - mondta Kassig ismerőse.

A francia hatóságok megerősítették, hogy a képeken látható egyik radikális francia állampolgár, de feltűntek a csoportban fülöp-szigetekiek és mások is.

A külföldi hírszerzési ügynökségek most próbálják megállapítani a felvételeken látható szélsőségesek személyazonosságát. Egy brit-muzulmán apa azt mondta, hogyha valóban fia látható a hóhérok között, akkor megérdemli, hogy kivégezzék.

Kassig szülei azt mondták: gyászolnak és részvétüket nyivánítják a megölt szíriaiak családtagjainak. "Büszkék vagyunk a fiunkra és idővel meg fogunk bocsájtani a gyilkosainak" - mondták még.

Obama amerikai elnök szerint az amerikai túsz meggyilkolása "különösen gonosz tett volt az embertelenségéről ismert terrorcsoporttól, amely élvezi az ártatlanok, köztük muszlimok lemészárlását".

A dzsihádisták közben megpróbálják elhitetni a külvilággal, hogy valódi államot építenek. A múlt héten közölték, hogy saját pénzverdét hoznak létre és bevezetik az Iszlám Dínár nevű valutát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×