eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A nyugati energiacégek is megszenvedhetik a szankciókat

Nehéz helyzetbe kerülhet a Shell és a BP energiacég az Oroszország elleni újabb szankciókkal. A büntetőinézkedések miatt ugyanis korlátozniuk kell majd tevékenységüket és be kell fagyasztaniuk kereskedelmi kapcsolataik egy részét Oroszországgal.

Oroszország egykori partnerei a G8-as csoportban - avagy immár a G7-ek - további szankciókkal fenyegetik Moszkvát, ha nem tesz sürgős lépéseket az ukrajnai feszültség mérséklésére.

A hétvége hírei azonban nem arról szóltak, hogy ez a feszültség enyhülne. A keleti országrészben az Oroszországhoz való csatlakozást követelő szeparatisták a sajtó képviselői előtt vonultatták fel az EBESZ elfogott fegyverzetellenőreit, akiket NATO-kémeknek neveztek és néhány ukrán katonát.

Az európai megfigyelőkkel jól bántak és egyiküket egészségi állapotára való tekintettel el is engedték. Az ukránokat viszont alsónadrágra vetkőztetve, fejüket szoros és véres kötéssel takarva mutatták be. Donyeckben a szeparatisták megszállták a helyi tévéadót, hogy leállítsák az ukrán televízió adását. A szakadárok dühét viszont tüzelheti, hogy a kijevi városi hatóságok, - megtagadva a közös történelmet - törölték a májusi győzelem napi felvonulást.

Mindeközben a G7-ek egyelőre nem léptetnek életbe olyan szankciókat Moszkvával szemben, mint amelyekkel Iránt sújtották. Erre csak akkor kerül sor, ha az orosz hadsereg bevonul Kelet-Ukrajnába - mondta a Telegraphnak a Nomura Bank elemzője.

Washingtoni források ugyanakkor arról beszélnek, hogy az Obama-kormányzat fokozatosan alá akarja ásni az orosz energiaágazat működését - például felmerült, hogy a Rosznyefty energiacég befolyásos elnöke, Igor Szecsin neve is felkerül az amerikaiak feketelistájára. A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló Szecsin megbüntetése komoly gondot okozna a BP brit energiacégnek.

A BP a Rosznyefty részvényeinek közel egyötödét birtokolja. Nem világos, hogy a BP továbbra is gond nélkül tudna-e működni az Egyesült Államokban, vagy máshol, ha továbbra is Szecsin maradna az orosz cég főnöke és ha a BP megtartaná Rosznyefty-részvényeit. A gond az, hogyan adja el 12 és félmilliárd dollárt érő papírjait a brit vállalat? A BP mellett az amerikai Exxon Mobile-nak is újra kellene gondolnia a Rosznyefttyel közös, sarkköri feltárási projektjét.

Az amerikai pénzügyminisztérium a Gazprom pénzügyi ága, a Gazprombank ellen tervez szankciókat bevezetni. Ez viszont a Shell és a Gazprom együttműködését ásná alá. A Centrica brit energiacég nemrég állapodott meg a Gazprommal egy hároméves földgázszállítási ügyletről, ami a brit igények 7 százalékát elégítené ki.

Az amerikaik tudják, hogy az oroszok Achilles-inát az olajszállítások jelentik. Ha korlátoznák az orosz olajexportot, akkor azt más forrásból tudnák pótolni. Emellett az olyan európai szövetségesek, mint Németország sem szenvednének nagy károkat, mivel főként földgázt vásárolnak Oroszországtól.

Alexander Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese pénteken azt mondta Londonban, hogy a cég válságforgatókönyvvel állt elő arra az esetre, ha Amerika büntetőintézkedéseket hozna ellene, de részleteket nem árult el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×