eur:
389.96
usd:
363.93
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ukrán válság lehúzza az európai gazdaságokat

A kedvezőtlen körülmények szokatlan együttállása miatti kockázatok fenyegetik a kelet- és közép-európai gazdaságokat - írja az IMF legújabb jelentésében. Az Oroszország, Ukrajna és a nyugati szövetségesek közötti feszültség nyomán pedig még drámaibb módon mérséklődhet a gazdaságok bővülése.

Az IMF kedden kiadott jelentése szerint a közép-kelet-európai régió 22 országa profitálhat az eurózóna megerősödéséből, de az Ukrajna körüli geopolitikai feszültség, illetve az amerikai pénzügyi stimulus visszafogása újabb bizonytalanságot szül.

Az IMF tavaszi prognózisa szerint kevesebb, mint 2 százalékra esett vissza a jósolt gazdasági növekedés mértéke.

A képet árnyalja, hogy a térség legtöbb országában csaknem duplájára emelkedhet a növekedés és elérheti a 2,3 százalékot, ám a két legnagyobb regionális gazdaság, Oroszország és Törökország visszaesése lehúzza az átlagot. Az októberi 2,7 százalékos prognózissal szemben a Valutaalap így már csak 1,9 százalékos növekedést vetít előre a térségben az idén.

2015-ban is lassabb növekedésre lehet számítani a régió gazdaságaiban, mint korábban: az IMF szerint a ráta 3,3 százalék helyett 2,6 százalék lesz.

Különösen szembetűnő az orosz gazdaság visszaesése. A Valutalapnál korábban úgy tartották, hogy az idén 3 százalékkal bővül, a mostani előrejelzés szerint viszont kevesebb, mint a felével, mindössze 1,3 százalékkal.

Más elemzésekhez hasonlóan az IMF is úgy látja, hogy "jelentősen lelassult az orosz növekedési potenciál", miközben drámai módon visszaestek a befektetések és a több tízmilliárd dollárt vittek ki az országból.

Mindez még azelőtt történt, hogy az ukrajnai változások során eltávolították hivatalából Janukovics ukrán elnököt és a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozott.

Az Ukrajna körüli geopolitikai feszültség további elmélyülése, illetve az erre reagáló európai uniós és amerikai szankciók rosszul hathatnak az európai gazdaságokra - figyelmeztet az IMF-jelentés. Az elnyúló feszültség egyaránt megingathatja a fejlett és a feltörekvő gazdaságok iránti bizalmat. A Valutalap csapata jelenleg Oroszországban vizsgálja a lehetséges hatásokat és még ezen a héten jelentést ad ki.

Az orosz gazdaság visszaesése negatívan hathat ki a szomszédokra, így Belaruszra, a Balti államokra és Moldovára is - a kereskedelmi aktivitás és amiatt, hogy az Oroszországban dolgozó vendégmunkások kevesebb pénzt utalnak haza.

Közép-Európa kisebb mértékben kitett az orosz gazdaságot érő negatív hatásoknak, ugyanakkor Németország és Hollandia sokkal jobban megérezheti a kedvezőtlen változásokat.

Az IMF kockázatosnak nevezte a térség jelentősen eladósodott államai számára, hogy a stabilabbnak számító Egyesült Államokban emelkednek a kamatlábak. Ez tőkekivonásra csábíthatja a külföldi befektetőket, akik így kivihetik pénzüket, miközben az érintett országok számára drágulnak a hitelek. Előbbi kockázatot az Európai Központi Bank ellensúlyozhatja némileg azzal, hogy továbbra is 0 körüli értéken tartja a kamatlábakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×